Budi dio naše mreže
Izbornik

Osmi utorak u čast sv. Antunu na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

U Župi sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu u tijeku je pobožnost „13 utoraka“ uoči svetkovine župnog zaštitnika, a osmog utorka 3. svibnja euharistijsko slavlje predvodio je fra Damjan Glavaš iz splitskog samostana sv. Frane.

Fra Damjan je istaknuo da je cilj pobožnosti trinaest utoraka osvježiti i obrisati prašinu s vrednota vjere, a nadasve „ponovno osposobiti telefonsku liniju s Bogom“, a to je molitva jer, kako je rekao, utorci bez molitve koja niče iz žive vjere su puki folklor.

„Čovječe, možeš biti ne znam kakav grešnik, odmetnik, ništarija, ali ako si sačuvao telefon koji se zove moja molitva, ‘ja i moj Bog’, On te neće ostaviti. Tu je snaga i tu je ljepota kršćanstva“, poručio je vjernicima.

Fra Damjan je predstavio ikonografiju sv. Antuna, spomenuo se njegovog rođenja i ulaska u franjevaštvo te se osvrnuo na djelovanje velikog sveca.

Istaknuo je da je sv. Antun s pravom proglašen čudotvorcem jer je činio brojna znamenja, a ono najveće i najsudbonosnije je euharistijsko. „Poanta njegova života je vratiti sliku živoga Boga među nama, vratiti sliku istine i vjere u euharistiju, u sakramente jer ih je Krist ustanovio, jer ih je Isus dao za život vječni svih nas“, istaknuo je fra Damjan.

Na misi je koncelebrirao župnik fra Roko Bedalov.

Prije mise bilo je izlaganje relikvijara i pobožnost sv. Antunu.

Središnje misno slavlje na svetkovinu sv. Antuna, u ponedjeljak 13. lipnja, predvodit će dubrovački biskup Roko Glasnović.

Izravni prijenos pobožnosti može se pratiti utorkom u 19 sati na Hrvatskome katoličkom radiju i Facebook stranici HKR-a.