Budi dio naše mreže
Izbornik

Osnovano Pripremno povjerenstvo za Biskupsku sinodu u listopadu

Vatikan (IKA)

Kardinal Mario Grech, generalni tajnik Biskupske sinode, imenovao je 15. ožujka sedam članova Pripremnog povjerenstva za XVI. zasjedanje Biskupske sinode koje će se održati u listopadu 2023., prenosi Vatican News.

Pripremno povjerenstvo osnovano je sukladno čl. 10. Apostolske konstitucije Episcopalis Communio, o ustroju Sinode.

Među imenovanim članovima povjerenstva je redovnica Shizue „Filo” Hirota iz Tokija, inače savjetnica Komisije Iustitia et Pax Japanske biskupske konferencije. Imenovani su još predsjednik Australske biskupske konferencije, nadbiskup Pertha Timothy John Costelloe, biskup Texasa Daniel E. Flores, Biskup Xai-Xaija Lucio A. Muandula, profesor teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana vlč. Dario Vitali te djelatnik tajništva Sinode mons. Tomasz Trafny, koji će ujedno biti tajnik povjerenstva. U radu će se priključiti i luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich, glavni izvjestitelj Sinode o sinodalnosti.

Tajništvo Sinode također je predložilo da se u srijedu 31. svibnja, na dan liturgijskog spomendana Pohoda Blažene Djevice Marije, održi svjetska marijanska molitva kao priprava za XVI. zasjedanje Biskupske sinode.

Svrha je, objašnjava se u bilješci, „posvijestiti Božjem narodu važnost procesa koji je u tijeku i potaknuti vjernike da ga prate molitvom”, te staviti „pod posebnu Gospinu zaštitu cijeli Sinodalni proces u Crkvi”, a napose rad Biskupske sinode, ističu.

Kardinal Grech uputio je poziv poglavarima Istočnih Crkvi te predsjednicima biskupskih konferencija na održavanje „trenutka intenzivne molitve koja će izraziti ljepotu pučke religioznosti oko marijanskih svetišta”. Svetišta gdje će se održati molitva birat će pojedine biskupske konferencije, te bi se u molitvi trebalo uključiti sudjelovanje osoba različitih životnih poziva.

Pozivaju se i pojedine župne zajednice da u dogovoru sa svojim dijecezanskim biskupom toga dana održe molitveni trenutak za rad Sinode, prenosi Vatican News.