Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvaraju se prijave za online tečaj Sinode o sinodalnosti

Vatikan (IKA)

Generalno tajništvo Sinode objavilo je u petak 16. prosinca da će, u suradnji s Institutom Sveučilišta Sofija, pružiti višejezični online tečaj za istraživanje teme sinodalnosti, prenosi Vatican News.

U tijeku je drugi dio sinodskog hoda – kontinentalni − koji će biti na programu do ožujka 2023. godine. Njegova svrha je dijalog na kontinentalnoj razini te razlučivanje u svjetlu specifičnih kulturnih posebnosti svakog kontinenta.

U pogledu toga, otvorene su prijave za online tečaj koji će se održati u proljeće 2023., a koji će biti usredotočen na događaj Sinodskog hoda koji je u tijeku u cijeloj Katoličkoj Crkvi.

Generalno tajništvo Sinode izvijestilo je u priopćenju za tisak da će tečaj od četiri stupnja biti ponuđen na talijanskom jeziku, uz simultani prijevod na engleski, španjolski i portugalski jezik.

Teorijski i praktični djelokrug

Tečaj o sinodalnosti nastojat će ponuditi „teološku i pastoralnu pripremu širokog raspona s ciljem pružanja kršćanskoj zajednici modela za zajedničko vježbanje kršćanskog mišljenja i djelovanja“.

Prema priopćenju, tečaj će se sastojati od četiri stupnja, uključujući tri akademska modula i rezidencijalni sastanak.

„Bavit će se temama vezanim uz sinodski proces − što je to sinodalnost? Je li to u skladu s onim što je izraženo u Učiteljstvu Crkve i kanonskom pravu? Kako ga je moguće živjeti u Crkvi?“, izvijestili su.

Otvoreno svima

Registracija se zatvara 15. siječnja 2023. godine. Više informacija o prijavi dostupno je na web stranici Instituta Sveučilišta Sophia.

Generalni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech održat će 17. siječnja 2023. prvo uvodno predavanje.

Na tečaju mogu sudjelovati svi, uključujući biskupe, pastoralne djelatnike, svećenike, redovnike i redovnice, sjemeništarce i laike.

Sudionici mogu birati hoće li pratiti cijeli tečaj ili pojedinačne module, prenosi Vatican News.