Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena godina proslave obljetnica samostana i crkve sv. Frane u Šibeniku

Šibenik (IKA)

Svečanom misom na Prvu nedjelju došašća, 27. studenoga 2022. počela je proslava triju obljetnica samostana i crkva sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) u Šibeniku.

Čuvari šibenskog samostana sv. Frane franjevci konventualci će tijekom naredne godine proslaviti tri velika jubileja: 800 godina franjevačke prisutnosti u gradu, 700 godina postojanja samostana na današnjem mjestu i 600. obljetnicu posvete crkve.

Godina proslave je otvorena misom koju je predslavio gvardijan samostana i rektor svetišta fra Josip Ivanović.

Na početku homilije, fra Josip je podsjetio na povijesne činjenice od dolaska sv. Franje Asiškoga na hrvatsko tlo, preko nastanjivanja fratara u Šibeniku, do preseljenja unutar gradskih zidina i podizanja novog samostana i crkve – najstarije crkvene institucije u Šibeniku.

„Na staroj šibenskoj stini danas ponosno stoji samostan sv. Frane i crkva kao na uzvišenom mjestu. Stina je gotovo nevidljiva, ali samostan i crkva ponosno stoje dopuštajući da ih miluje lagan povjetarac i bije jugo ili bura, da ga obasjava sunce i natapa kiša. Tu je stina na kojoj slavno vlada Krist, koji nas grli svojim rukama, gleda svojim pogledom, podiže nas iz grijeha i uskrisuje iz mrtvila. Ta Stina nepobjediva je! Neslomljiva! “, poručio je o. Ivanović.

Okupljene je pozvao da ne ostanu na ispisanim stranicama osamstoljetne povijesti, nego da, živeći sadašnji trenutak, zajedno pišu nove, pogleda uprtog u budućnost.

„Tomu nam savršeno služi vrijeme došašća koje danas zajednički započinjemo. U jednostavnosti i radosti srca. Pokraj gradske buke i svojevrsne muke, mi želimo započeti u jednostavnosti koja se opire svjetskome trendu blagdana bez Boga. Pokraj svih radosti i naslada koje nam nudi blještavilo ovoga svijeta, mi želimo započeti jednostavnosti srca. Trudimo se bdjeti, čekati i moliti“, potaknuo je propovjednik.

Dodao je da došašćem odjekuje poziv sv. Pavla na promjenu života podsjećajući na milost krštenja kojim se čovjek zaodijeva u Krista. „Njegova je prisutnost već započela i mi, vjernici, oni smo po kojima on hoće biti prisutan u svijetu. Po našoj nadi, vjeri i ljubavi on svoje svjetlo želi neprestano unositi u svijet da bi obasjao njegovu noć. Svjetla koja palimo u tamnim noćima ovoga zimskog doba, istodobno su utjeha i opomena: utješna sigurnost da se već pojavilo svjetlo svijeta u tamnoj betlehemskoj noći i da je nesvetu noć čovjekova grijeha preobrazilo u svetu noć Božjega oproštenja toga grijeha“, istaknuo je citirajući kardinala Josepha Ratzingera – Benedikta XVI.

Fra Josip je na kraju homilije objavio da je u povodu proslave obljetnica Apostolska pokorničarna omogućila vjernicima i hodočasnicima da u crkvi sv. Frane tijekom naredne godine izmole potpuni oprost, poštujući uobičajene uvjete (sakramentalna ispovijed, euharistijska pričest i molitva na nakanu Svetog Oca).

Oprost će se moći isprositi na blagdan Svih svetih franjevačkoga reda – 29. studenoga, obljetnicu izbora pape Franje – 13. ožujka, svetkovinu posvete crkve – 31. svibnja, blagdan suzaštitnika crkve, sv. Antuna Padovanskoga – 13. lipnja, svetkovinu sv. Petra i Pavla – 29. lipnja, blagdan Rana sv. Franje Asiškoga – 17. rujna, uočnicu i svetkovinu sv. Franje Asiškoga – 3. i 4. listopada. Uz određene dane, vjernici mogu i na jedan dan po vlastitom izboru izmoliti potpuni oprost za sebe ili dušu vjernog pokojnika.

„Obljetnice franjevačke prisutnosti i posvete ove crkve neka nas potaknu na zahvalnost dobrom Bogu, ali i ponizno priznanje naših pogrešaka, da možda nismo uvijek bili najbolji svjedoci Božje prisutnosti. Radost našega zajedništva raste oko Kristova stola Riječi i Tijela kojima smo pozvani pristupiti i nahraniti se. Pred njega želimo staviti cijelo svoje biće. Njemu ga želimo potpuno predati u nadi da ga preobrazi na svoju sliku i priliku“, zaključio je fra Josip.

Središnja proslava obljetnica šibenskih fratara bit će na svetkovinu posvete crkve 31. svibnja 2023. Otvaranje proslave bilo je i svojevrstan uvod u obilježavanje obljetnica vezanih uz posljednje godine života sv. Franje Asiškoga (2023. – 2026.).