Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena proslava svetkovine sv. Mihovila, zaštitnika Šibenika i Šibenske biskupije

Šibenik (IKA/TU)

Proslava svetkovine sv. Mihovila, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije, otvorena je Službom svjetla i pjevanim Povečerjem u četvrtak 28. rujna 2023. u katedrali sv. Jakova u Šibeniku.

Obrede je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić, a homiliju je izrekao skradinski župnik Darko Poljak.

U slavlju su sudjelovali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, riječki nadbiskup Mate Uzinić, hvarski biskup Ranko Vidović, dubrovački biskup Roko Glasnović, krčki biskup Ivica Petanjak, umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, umirovljeni kotorski biskup Ilija Janjić i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas.

U homiliji je don Darko Poljak naglasio da borba protiv zla ima dva lica. Prvo je prepoznati konkretnu formu, oblik zla koje nas pritišće. I gledati u ono čega se bojimo i što nas pritišće. Drugo je pronaći konkretan odgovor u Božjoj riječi na konkretno, prepoznato zlo u koje smo zapetljani. Tu nam je sv. Mihovil od koristi. Da nam prenese Božju snagu i hrabrost da gledamo u ono što inače izbjegavamo, čega se bojimo, što nas tlači (naše zlo) i da nas otvori Božjem otkupljenju – konkretnom odgovoru Božje riječi na konkretno zlo u kojem se vrtimo – ustvrdio je propovjednik.

Istaknuo je da Šibenska biskupija slavi 725 godina svoga postojanja. Zahvalni smo Bogu za to trajanje. Zahvalnost nas potiče uložiti napor i posvijestiti si sve dobre stvari koje su se preko nje dogodile. Zahvalnost je snažna emocija – otvara duh, pomaže mu da otkrije dobro, da nas to dobro privuče i potakne da ga djelovanjem i ostvarimo. Ova 725. obljetnica – kao poticaj da svjesno i voljno stavimo pred sebe dobre, pozitivne stvari – ujedno je i najbolji lijek protiv obezvrjeđivanja. Čini mi se da patimo od obezvrjeđivanja. Obezvrjeđivanjem pokazujemo da smo izgubili važnu duhovnu sposobnost – sposobnost uočavanja vrijednosti. S lakoćom obezvrjeđujemo dobre stvari i iskustva te time održavamo na snazi nezadovoljstvo sobom i svijetom. Sličimo Izraelcima koji su iskrivljavali i negativno tumačili Božje spasenjsko djelovanje prema njima. Kad ih je izveo iz ropstva i doveo u pustinju, oni su jaukali: ovamo nas je doveo da nas pobije! Da im mi danas ne bismo sličili, potražimo razloge za zahvalnost u svom životu i u povijesti. Neka nas na taj zadatak podsjeća obljetnica koju s ponosom slavimo – kazao je vlč. Poljak.

Nakon homilije katolički skauti Šibenske biskupije položili su prisegu. Stotinjak djece obećalo je vjernost Bogu, Crkvi i Domovini. Nakon službe svjetla Mješoviti katedralni zbor održao je koncert. Zajedno s prigodnim komornim orkestrom izveli su Magnificat Antonia Vivaldija. Zborom i orkestrom ravnala je voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Jelena Mikulandra.

Središnje slavlje svetkovine predvodit će u petak 29. rujna u 10 sati mons. Đuro Hranić.