Budi dio naše mreže
Izbornik

Pakistan: Svjetina terorizirala kršćane zbog prašine koja je pala na muslimana

Chak (IKA)

U pakistanskom selu Chaku u subotu 15. svibnja rulja od dvjestotinjak muslimana terorizirala je 80 kršćanskih obitelji, zbog spora između kršćanske mladeži koja je čistila crkvu i jednoga muslimanskog prolaznika na kojega je pala prašina, prenijela je Nedjelja.

Napad na kršćansku zajednicu dogodio se u selu Chak, smještenom u okrugu Okara u pakistanskoj provinciji Punjab. Osam kršćana teško je ozlijeđeno, a opustošeno je 15 kršćanskih domova.

Mangti Masihu napadači su, dok je pokušavao zaštititi žene, srpom odsjekli palac desne ruke. „Bili su naoružani staklenim bocama, kamenjem, sjekirama, palicama i ciglama“, rekao je. “Drugi su se stubama i preko krovova penjali u naše kuće te počeli razbijati namještaj. Molili smo da poštede žene, ali napad se nastavio još pola sata“, dodao je. „Razbili su brave te su nas čupajući nas za kosu izvlačili jedno po jedno“, rekao je, ističući da su napadnute i mlade djevojke kojima je poderana odjeća.

Prema župniku katoličke Župe sv. Tome o. Khalidu Mukhtaru napad je posljedica sitnog spora od 14. svibnja između nekoliko dječaka koji su čistili crkvu i muslimanskog stanodavca koji ih je optužio da su ga zasuli prašinom te su muslimani prebili dječake.

„Slabost administrativnog aparata potiče napade na vjerske manjine“, rekao je o. Mukhtar, naglašavajući da krivce obično brzo puste. „Religija se koristi za poravnavanje osobnih računa. Mještani se boje novog napada“, dodao je.

Dan poslije, 16. svibnja, kršćani su se okupili u svojoj župnoj crkvi da bi sabrali svjedočenja i predali prijavu u policiju. Zamjenik policijskog upravitelja posjetio je selo i uvjeravao mještane da će biti podnesena krivična prijava, izvijestila je Nedjelja.

Ravnatelj Biskupijske komisije za sklad i međuvjerski dijalog u Faisbaladu o. Khalid Rashid Asi nazvao je napad terorističkim činom.

Prema godišnjem izvješću Pakistanske komisije za ljudska prava za 2020. godinu, zločini i diskriminacija protiv vjerskih manjina neometano se nastavljaju.

„Pripadnici pakistanskih vjerskih manjina i dalje se tretiraju kao građani drugog reda“, navodi se u izvješću, a kao primjeri dodane su diskriminatorne prakse, prisilna obraćenja i nasilje.

„Sve vjerske manjine i sekte – koje su u Pakistanu već ranjive – imaju pravo očekivati da će država zaštititi njihove bogomolje. Država mora odmah podići specijalne jedinice za ovu zadaću, kako je istaknuto u povijesnoj presudi Jillani iz 2014. godine.“

Tom presudom sud je saveznoj vladi naložio da, između ostalih mjera, oformi nacionalno vijeće za prava manjina te da pokrajinske vlade oforme radne skupine za vjersku toleranciju, zaštitu bogomolja i suzbijanje govora mržnje, objavila je UCA News.