Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Dajmo mladima nade, mnogi su izgubljeni

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u audijenciju, u subotu, 25. svibnja 2024. sudionike Međunarodnoga kongresa pastorala mladih koji je organizirao Dikasterij za laike, obitelj i život te ih potaknuo da podupru mladiće i djevojke, posebno one najslabije koji su ostavili po strani svoje snove i ostali zapleteni u tuzi i zlu života, izvijestio je Vatican News.

Papa je napomenuo sudionicima da mlade valja slušati, pratiti ih u svakodnevnom životu pastoralnom brigom koju čine mali koraci, riječi i jednostavne geste, trenutci slavlja i molitve u zajednici, a ne iskorištavati ih za ostvarenje ideja o kojima su drugi već odlučili ili koje zapravo ne zadovoljavaju njihove potrebe. „Mlade treba učiniti odgovornima, uključiti ih u dijalog, u planiranje aktivnosti, u odlučivanje. Trebamo im dati osjećaj da su u cijelosti aktivni dio života Crkve; i posebno, da su oni sami prvi navjestitelji evanđelja svojim vršnjacima“; rekao je Sveti Otac.

San pape Franje

Papin je san da Jubilej mladih, sljedeće godine, i Svjetski dan mladih u Seulu, za tri godine, omoguće da brojni mladi susretnu Isusa, pa i oni koji inače ne idu u crkvu, donoseći im poruku nade. Papa je pritom spomenuo mladiće i djevojke koji su izgubili horizont, koji su ostavili po strani svoje snove i ostali zapleteni u tugu i zlo života, a posebno one na azijskom kontinentu, osobito u velikim gradovima, koji trpe zbog gubitka nade i povlačenja u sebe, s malo odnosa, s malo interesa. Međutim, Sveti je Otac zabrinut i za one koji žive u takvoj nelagodi u bilo kojem drugom dijelu svijeta. Zbog toga je istaknuo da su događaji u Rimu i u Seoulu prilike koje Bog daje kako bi se mladima u cijelom svijetu reklo da je Isus nada.

Pastoral mladih u redovno vrijeme

Prisjećajući se Svjetskoga dana mladih u Lisabonu, Papa je napomenuo da je uložen napor, ali se isplatilo – rekao je – jer nakon pandemije i usred tolikih međunarodnih napetosti, mladima je bila potrebna „injekcija nade“; zato su dani u portugalskom gradu bili istinsko slavlje radosti zbog toga što smo kršćani. Stoga je potaknuo sve da rade na sljedećim međunarodnim događajima, ali i, štoviše ponajviše, na pastoralu mladih u redovnom vremenu te da čitaju apostolsku pobudnicu Gaudete et exsultate, hvalospjev radosti koji treba biti hrana i izraz kršćana.

Što se pak tiče svakodnevnoga rada pastorala mladih, Papa je potaknuo prisutne da pomognu mladima imati u svojem srcu pet temeljnih uvjerenja: Bog je ljubav; Krist te spašava; On živi; Duh daje život; i Majka Božja te voli jer je majka. To su jednostavne istine koje se trebaju uvijek neumorno naviještati. Ako nove generacije posebno pogađaju negativne vijesti koje opsjedaju, kao i ratne reklame, one ne smiju zamračiti sigurnost da je uskrsli Krist s njima i da je jači od svakoga zla – istaknuo je papa Franjo. „Važno je mladima dati priliku da dožive živoga Krista u molitvi, u euharistijskom slavlju i u pomirenju, na susretima u zajednici, u služenju siromašnima, u svjedočanstvu svetaca. Sami mladi koji to doživljavaju nositelji su tog navještaja-svjedočanstva“, kazao je.

Izabrati vodstvo na vlastitom putu vjere

Osim toga, još je jedan bitan element o kojemu valja voditi računa, a to je duhovno razlučivanje. To je – prema Papinim riječima – umjetnost koju najprije trebaju naučiti pastoralni djelatnici: svećenici i redovnici, katehisti, pratitelji, sami mladi koji slijede druge mlade. U tomu ne treba improvizirati, nego istražiti, iskusiti i živjeti – istaknuo je te dodao: „Na putu vjere i u otkrivanju vlastitoga poziva, mudro vodstvo pomaže izbjeći brojne pogreške, naivnosti, brojne trenutke zbunjenosti i ‘paralize’. Ono ne oduzima slobodu nego prati.“

Razlučivanje je sinodsko, osobno i usmjereno prema istini

Sveti Otac je potom prisutnima predložio da čitaju njegov niz kateheza o tomu kako razlučivati te se osvrnuo na tri kvalitete koje obilježavaju razlučivanje: ono je sinodsko, osobno i usmjereno prema istini.

Sinodsko je zato što Crkva uz vjernike stavlja i drugu braću i sestre u vjeri kako bi put prošli zajedno, a ne sami, dok, naprotiv, danas prevladava individualizam, svatko ide svojim putem, svatko sam daje životu smisao, svatko određuje svoje vrijednosti, svoje istine. Osobno je zato što mlade treba pratiti svakoga posebno. Svatko je od njih jedinstven i neponovljiv – istaknuo je papa Franjo – i ako je u svijetu sve omasovljeno i standardizirano, svatko zaslužuje da ga se posluša, razumije i dobije savjete primjerene njegovoj dobi, njegovoj ljudskoj i duhovnoj zrelosti. Na kraju, razlučivanje je usmjereno prema istini zato što pomaže biti istiniti pred drugima, pred Bogom, pred samima sobom.

„U društvu koje je onečišćeno lažnim vijestima, gdje se osobni profili često mijenjaju ili su lažni, gdje se stvaraju alternativni identiteti, razlučivanje želi za mlade ljude biti put do autentičnosti: da iziđu iz umjetnih identiteta i otkriju svoj stvarni identitet“, kazao je Papa, izvijestio je Vatican News.