Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Ekumenizam zajedničkog hodanja ostvaruje se hodom, a ne samo idejama

Vatican (IKA)

Papa Franjo susreo se s članovima Međunarodnog mješovitog povjerenstva za teološki dijalog između Katoličke Crkve i istočnih pravoslavnih Crkvi, javlja u četvrtak 23. lipnja Vatican News.

U svom obraćanju, Sveti je Otac zahvalio Povjerenstvu na dragocjenom radu koji je omogućio značajan napredak u procesu dijaloga prema punom zajedništvu. Povjerenstvo je pri kraju važne studije o sakramentima, dokument koji pokazuje širok konsenzus i koji će, uz Božju pomoć, moći označiti novi korak prema punome zajedništvu, rekao je.

Ističući tri ekumenske dimenzije – krsno, pastoralno i lokalno, papa Franjo je najprije istaknuo kako je ekumenizam u svojoj biti krsni – „u krštenju se nalazi temelj zajedništva između kršćana i čežnje za punim vidljivim jedinstvom“, rekao je.

Potom je napomenuo kako bi široki konsenzus koje je postignulo Povjerenstvo – ne samo o krštenju, već o drugim sakramentima – trebao potaknuti Katoličku Crkvu i istočne pravoslavne Crkve na produbljivanje pastoralnoga ekumenizma.

U proteklim je desetljećima potpisano niz pastoralnih sporazuma s nekim istočnim pravoslavnim Crkvama, koji omogućuju vjernicima u specifičnim okolnostima sudjelovanje u sakramentima, čak i bez punog zajedništva, primijetio je Papa. Sve je to bilo moguće zbog gledanja konkretnog života pripadnika Božjeg naroda i njihovog dobra, koji je veći od ideja i povijesnih razlika, te na važnost da nitko ne ostane bez sredstava milosti. Papa Franjo je izrazio nadu da „Duh Sveti nadahne načine za nastavak hoda tim putem“. Taj je put, naglasio je, usredotočen na dobro Božjeg naroda, a ne na moralne, teološke ili ideološke razlike.

Sveti Otac nadalje je istaknuo da ekumenizam već postoji prvenstveno kao lokalna stvarnost – kako je rekao, u obliku „ekumenizma života“ –  ne samo na Bliskom istoku već i u zapadnim zemljama u koje su kršćani s tog prostora emigrirali.

„Mnogi vjernici – prije svega mislim na one na Bliskom istoku, ali i na one koji su emigrirali na Zapad – već doživljavaju ekumenizam života u svakodnevnom životu svojih obitelji, na poslu, u svakodnevnim posjetama. I često zajedno doživljavaju ekumenizam patnje, u zajedničkom svjedočenju imena Kristova, ponekad čak i po cijenu života.“

Stoga je kazao kako se „teološki ekumenizam“ treba osvrnuti ne samo na dogmatske razlike koje su nastale u prošlosti, nego i na sadašnje iskustvo naših vjernika.

„Dijalog o nauku bi se teološki mogao prilagoditi dijalogu života koji se razvija u mjesnim i svakodnevnim odnosima naših Crkvi, koje čine pravo teološko mjesto.“

Kako bi se povećalo bratsko znanje, Papa je dodatno istaknuo važnost uključivanja mlađih naraštaja, aktivnih u lokalnim zajednicama, „kako bi dijalog o nauku tekao zajedno s dijalogom života“. Ekumenizam zajedničkog hodanja ostvaruje se hodom, a ne samo idejama – naglasio je.

Pozivajući se na temu sljedeće faze rasprave u Povjerenstvu, koja će se usredotočiti na Djevicu Mariju u učenju i životu Crkve, papa Franjo je svoje obraćanje zaključio riječima stare molitve Majci Božjoj i zazivajući je za zaštitu i potporu njihovom radu.