Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo filipinskim hodočasnicima: Budite uzor u djelima milosrđa

Vatican (IKA)

Papa Franjo se u petak 17. studenog susreo s filipinskim hodočasnicima iz nadbiskupije Ozamiz, koji marijanskim hodočašćem obilježavaju 50. godišnjicu osnutka nadbiskupije, prenosi Vatican News.

„Hodočašće u svetišta izraz je povjerenja u Boga“, istaknuo je papa Franjo obraćajući se hodočasnicima. Napomenuo je da u svojim srcima donose vjeru, osobnu povijest, radosti, brige, nade i konkretne molitve.

Podsjetio ih je na biblijsku pripovijest o Ani, majci proroka Samuela. Ana se u Šilo zaputila u tuzi, no istovremeno s poniznim povjerenjem, moleći da joj Bog podari sina. Ondje je Gospodin čuo i uslišio njezinu molitvu, podsjetio je Papa i dodao da se u svetištima može susresti nježnu Božju ljubav, milosrdnu prema svima.

Posebno je istaknuo ulogu Blažene Djevice Marije preko koje je moguće upoznati Božje milosrđe. „Ona nas uči kako primiti Boga u svoj život. Zato što je majka, ona zna kako staviti naše potrebe pred Isusa, baš kao što je to učinila na svadbi u Kani“, istaknuo je Sveti Otac.

Dodao je da je sretan što je njihovo hodočašće marijansko te istaknuo važnost Marijina vodstva u slušanju, prebiranju i dijeljenju Riječi. Napomenuo je da je Djevica Marija prva misionarska učenica Crkve. Kao uzor u dijeljenju Božje riječi drugima, naveo je Marijin posjet rođakinji Elizabeti. Izrazio je nadu da će to hodočašće svakog sudionika preobraziti u gorljivog misionara, osposobljenog za svjedočenje Božje prisutnosti, milosrđa i ljubavi.

Sveti je Otac pozvao vjernike nadbiskupije Ozamiz na dublju svijest o svojem krsnom pozivu, u kojem smo pozvani živjeti kao vjerni Gospodinovi učenici. Potaknuo je vjernike da budu uzori u djelima milosrđa te da osobito, Isusovom milosrdnom ljubavlju, budu blizu obiteljima, mladima, starijim osobama i siromašnima.

Također, istaknuo je neraskidivu vezu između brige jednih za druge i očuvanja okoliša te pozvao na odgovorno upravljanje svim stvorenim. Papa Franjo je potaknuo hodočasnike na zajedništvo u bratskoj solidarnosti. Iznova je naglasio potrebu međusobnog slušanja, a iznad svega slušanja Duha Svetoga koji vodi Crkvu k razlučivanju novih i kreativnih putova naviještanja evanđelja, prenosi Vatican News.