Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Jeruzalem posjeduje univerzalnu duhovnu vrijednost

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo primio je u četvrtak 9. ožujka 2023., u knjižnici Apostolske palače u Vatikanu, izaslanstvo međureligijske Zajedničke radne skupine za dijalog (Joint Working Group for Dialogue) između Svete Stolice i Palestine te podsjetio na univerzalnu vrijednost Jeruzalema za tri glavne monoteističke religije, prenosi Vatican News.

Sveta Stolica bila je ovoga tjedna u Rimu domaćin sastanka Zajedničke radne skupine za dijalog između Dikasterija za međureligijski dijalog i Palestinskog povjerenstva za međureligijski dijalog.

Sveti Otac je, susrevši se sa sudionicima, ohrabrio napore Zajedničke radne skupine.

U pozdravu se je prisjetio pokojnog kardinala Jean-Louisa Taurana, koji je pokrenuo skupinu sa šeikom Mahmoudom Al-Habbashom, savjetnikom za vjerska pitanja predsjednika Države Palestine.

Duhovni značaj Jeruzalema

Papa je također istaknuo duhovni značaj Jeruzalema, što je i bila tema sastanka radne skupine.

Ponovio je apel koji je uputio 2019. kralju Maroka, pozivajući da Jeruzalem svi smatraju zajedničkom baštinom čovječanstva, a posebno sljedbenika triju monoteističkih religija, kao mjestom susreta i kao simbol mirnog suživota.

Grad mira

Evanđelja bilježe da je Jeruzalem bio mjesto događaja mnogih događaja iz Isusova života, rekao je Sveti Otac.

U svetom gradu Jeruzalemu Gospodin je bio prikazan u Hramu, gdje je poučavao i činio čuda te mjesto gdje je završio svoje poslanje kroz muku, smrt i uskrsnuće.

Jeruzalem je također mjesto gdje je rođena Crkva jer je Duh Sveti bio dan učenicima, poslavši ih u svijet da naviještaju poruku spasenja.

„Jeruzalem također ima univerzalnu vrijednost, sadržanu već u značenju njegovog imena: Grad Mira.“

Majka koja plače za napaćenom djecom

Papa je podsjetio na Isusove riječi izgovorene u blizini svetog grada prije Njegove muke. Kad se približio i ugledao grad, zaplakao je nad njim govoreći: Kad biste i danas znali što čini mir!

Članove Zajedničke radne skupine potaknuo je da se zadrže na značaju Isusovih riječi i njegovih suza nad Jeruzalemom. „Koliki su muškarci i žene – židovi, kršćani i muslimani – plakali i danas još plaču za Jeruzalemom!“, dodao je.

„I mi smo katkad dirnuti do suza kada pomislimo da je Sveti grad poput majke čije srce ne može naći mir zbog patnje svoje djece“, poručio je.

Božja samilost nad ideologijom

Zaključno, Sveti Otac je potaknuo članove radne skupine da se prisjete vrijednosti suosjećanja, dok razmišljaju o svojoj ljubavi prema Jeruzalemu, koji zaslužuje poštovanje i štovanje od svih, izvijestio je Vatican News.