Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo novim veleposlanicima: Zauzimajte se za pravedniji i bratskiji svijet

Zagreb (IKA)

Primivši nove veleposlanike poradi predaje vjerodajnica, Sveti je Otac izrazio nadu da će, u ovo vrijeme globalnih izazova, oni biti graditelji dijaloga, da će surađivati u suzbijanju kulture odbacivanja, te da će ostvariti visoke ideale i ciljeve važne za međunarodnu zajednicu, javlja u petak 4. prosinca hrvatski ured Vatican Newsa.

Sveti Otac Franjo primio je u petak 4. prosinca u audijenciju deset novih izvanrednih i opunomoćenih veleposlanika pri Svetoj Stolici koji su mu predali vjerodajnice. Dolaze iz Jordana, Kazahstana, Zambije, Mauritanije, Uzbekistana, Madagaskara, Estonije, Ruande, Danske i Indije; predstavljaju svijet u kojemu započinju novo poslanje, u vrijeme – kako je rekao Sveti Otac, velikog izazova za cijelu ljudsku obitelj.

Pandemija je prouzročila povećanje nejednakosti, ne zaboravimo siromašne 

Papa se u govoru osvrnuo na planet u krizi koji je, već prije pandemije bolesti COVID-19, bio obilježen hitnim humanitarnim potrebama, potaknutima sukobima, nasiljem i terorizmom u više krajeva svijeta.
“Gospodarske krize i klimatske promjene uzrokuju glad i masovne migracije te su sve veće opasnosti od prirodnih katastrofa, bijede i suše”, podsjetio je Papa te dodao: “Uz sve to pandemija je prouzročila povećanje nejednakosti, već postojećih u našim društvima, zbog koje bi naša siromašna i najranjivija braća i sestre mogli biti zanemareni, isključeni i zaboravljeni”.

U našem sve globaliziranijem svijetu žurno su potrebni iskreni i smjerni dijalog i suradnja

Papa Franjo je stoga pozvao nove veleposlanike da budu ujedinjeni, budući da smo svi u istom čamcu, pozvani veslati zajedno, potrebiti uzajamne utjehe.
“Danas, možda više nego ikada, našem sve globaliziranijem svijetu žurno su potrebni iskreni i smjerni dijalog i suradnja, i ljudi sposobni ujediniti nas u suočavanju s velikim opasnostima koje prijete našem planetu i uvjetuju budućnost mladih generacija”, kazao je Papa.
Poruka koju je Papa ponovno želio istaknuti jest ona sadržana u enciklici ‘Fratelli tutti’; odnosno želja da, priznajući dostojanstvo svake ljudske osobe, možemo učiniti da se među svima ponovno u cijelom svijetu rodi težnja prema bratstvu.
“Nazočnost Svete Stolice u međunarodnoj zajednici stavlja se u službu općega zajedničkog dobra, privlačeći pozornost na antropološke, etičke i vjerske vidike raznih pitanja koja se odnose na život ljudi, naroda i čitavih nacija”, istaknuo je Papa.

Pozvani smo svakodnevno graditi svijet koji će biti pravedniji, bratskiji i ujedinjeniji

Na kraju je izrazio nadu da će njihovo diplomatsko djelovanje u ulozi predstavnika njihovih zemalja pri Svetoj Stolici poduprijeti kulturu susreta (Fratelli tutti, 215), toliko potrebnu kako bi se nadvladale razlike i podjele koje često priječe ostvarenje visokih ideala i ciljeva koje predlaže međunarodna zajednica.
“Svatko je od nas, naime, pozvan svakodnevno raditi u svrhu izgradnje svijeta koji će biti pravedniji, bratskiji i ujedinjeniji”, rekao je papa Franjo,  izvještava u petak 4. prosinca hrvatski ured Vatican Newsa.