Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: U formaciju se može uvući napast krutosti

Vatikan (IKA)

Nakon što im je predao tekst unaprijed pripremljenoga govora, papa Franjo se sudionicima tečaja za rektore i odgojitelje sjemeništā u Latinskoj Americi, koje je primio u audijenciju u četvrtak 10. studenoga, obratio spontano te istaknuo tri osobine svećenika: blizinu, nježnost i milosrđe, izvještava Vatican News.

Papa Franjo u govoru je opisao lik dobrog svećenika, onoga koji je sposoban za blizinu, milosrđe i nježnost, te istaknuo također ograničenja, opasnosti i moguća iskušenja.

Sposobni za nježnost

Prva se Papina preporuka odnosi na ponašanje i na odnos prema ljudima.

„Ne možemo imati svećenike u vodstvu župe koji viču na sav glas, koji sve opterećuju, koji jednostavno žive od tri ili četiri stvari i ne znaju razgovarati, ili su nesposobni pomilovati dijete, poljubiti stariju osobu ili jednostavno ne idu ‚gubiti vrijeme‘ razgovarajući s bolesnima, što je za njih gubitak vremena. To nije dobro“, istaknuo je Sveti Otac.

Razlučivanje u formaciji

Potom se posebno osvrnuo na formaciju, tu osjetljivu i slojevitu temu. U formaciju se može uvući napast krutosti, odnosno svi oni mladi ljudi koji dolaze s krutim shemama odgoja. „Iza te krutosti krije se prava trulež“, napomenuo je Papa. Istaknuo je da je stoga, tijekom cijele formacije, važno dobro razlučivati o tomu kako pratiti mladiće. „Ako odgojitelj nema sposobnost razlučivanja, trebao bi od biskupa tražiti da ga pošalje na neko drugo mjesto“, poručio je.

„Razlučivanje pretpostavlja tišinu, molitvu, pratnju, sposobnost trpljenja, kao i mogućnost da nemamo spreman odgovor. Unaprijed pripremljeni odgovori mladima danas ne trebaju. Trebamo ih pratiti. Naravno, jasnom doktrinom, ali moramo ih pratiti u različitim situacijama“, upozorio je rimski biskup.

Bliski s ljudima, milosrdni u ispovjedaonici

Potaknuvši na blizinu s ljudima, Sveti Otac istaknuo je da to konkretno znači govoriti i djelovati u Božjem stilu. „To treba biti zarazno. Odnosno svećenik, sjemeništarac, treba biti blizu. Blizu kome? Kako?“, upitao je Papa. „Bog je blizu svojim milosrđem i nježnošću. Te tri stvari valja ostvariti u mladićima. Trebaju biti svećenici koji su dobri ljudi, milosrdni, ali nježno“, kazao je.

Papa, naime, kako je rekao, trpi kada susretne ljude koji plaču jer su se išli ispovjediti, ali im je u ispovjedaonici svašta rečeno. „Ako se osoba stidi, ne treba ju batinati. ‚Ne mogu te odriješiti, moram tražiti dopuštenje od biskupa…‘ To se događa!“, istaknuo je Sveti Otac te dodao: „Naš narod ne može biti u rukama kriminalaca! Svećenik koji se tako ponaša zločinac je. Sviđalo se to vama ili ne.“

Na kraju je potaknuo sve svećenike da mole. „Svećenik koji ne moli možda će izdržati do duboke starosti, ali u kanti za smeće, odnosno u prosječnosti. Ne mislim reći u grijehu nego u prosječnosti“, istaknuo je papa Franjo, a prenosi Vatican News.