Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: U komunikaciji mediji trebaju izbjegavati „ratnu psihozu“

Vatikan (IKA)

„Govor iz srca. Veritatem facientes in caritate“, tema je Dana društvenih komunikacija 2023. godine, koju je u četvrtak 29. rujna objavio Tiskovni ured Svete Stolice, prenosi Vatican News.

Ne samo raketno i topovski. Riječi, osobito one koje dolaze do publike da bi ju informirale, moraju se osloboditi određene „ratne psihoze“ koja sada prevladava čak i među broadcasterima i profesionalcima u tom sektoru. Iz godine u godinu, Papa nastavlja predlagati viziju o tome kako komunicirati, dodajući svaki put dragocjen doprinos razmišljanju. Nakon poziva za 2022. godinu da „slušamo uhom srca“, tema Dana društvenih komunikacija 2023. godine predlaže „Govor srcem“, odnosno – stoji u priopćenju vatikanskog ureda za tisak – „činiti to s blagošću, koristeći dar komunikacije kao most, a ne kao zid“.

Taj poziv bilježi odjek komunikativnog stila Sinode, koja će svoju završnu fazu proslaviti krajem 2023. godine. Ali tu je prije svega želja pape Franje za medijskim sustavom koji zna kako ići protiv struje, posebno, stoji u bilješci, „u vremenu obilježenom − čak i u crkvenom životu − polarizacijama i ogorčenim raspravama koje razdražuju duše“.

Naviještanje evanđelja koje također sadrži istine koje je ponekad nezgodno potvrditi, ne može se činiti bez milosrđa ili bez „iskrenog sudjelovanja u radostima i patnjama čovjeka našega vremena“, stoji u bilješci. Na sličan način, „u dramatičnom kontekstu globalnog sukoba koji proživljavamo, sve je potrebnije uspostaviti ne-neprijateljsku komunikaciju. Komunikaciju otvorenu za dijalog s drugima, koja ide u prilog ‚cjelovitom razoružanju‘, koja nastoji demontirati ‚ratnu psihozu‘ koja vreba u našim srcima“, kako je sveti Ivan XXIII. prepoznao prije 60 godina u enciklici Pacem in Terris. „To je napor koji se traži od svih, a posebno od komunikacijskih operatera koji su pozvani obavljati svoju profesiju kao misiju izgradnje pravednije, bratskije, ljudskije budućnosti“, zaključuje se u priopćenju.

Imenovanje novih konzultanata

Na dan kada Crkva slavi blagdan arkanđela, među njima i arkanđela Gabriela, zaštitnika komunikacija, Sveti Otac je također imenovao dva nova člana i 10 novih savjetnika Dikasterija za komunikacije.

Novi članovi su: mons. Ivan Maffeis, (Pinzolo, 18. studenog 1963.) nadbiskup Perugie-Città della Pievea od 16. srpnja 2022., bivši glasnogovornik Talijanske biskupske konferencije i mons. Valdir Jose De Castro, biskup Campo Limpa (Brazil) od 14. rujna 2022., bivši generalni poglavar Družbe svetog Pavla.

Novi konzulturi Dikasterija za komunikacije su:

  • don George Plattoham, tajnik Ureda za društvene komunikacije Federacije azijskih biskupskih konferencija (FABC)
  • Oscar Elizade Prada, koordinator Odjela za komunikacije CELAM-a
  • Helen Osman, predsjednica SIGNIS-a
  • don Fabio Pasqualetti, dekan Fakulteta komunikacijskih znanosti Papinskog sveučilišta Salesiana
  • s. Veronica Donatello, voditeljica Nacionalne službe za pastoral osoba s invaliditetom Talijanske biskupske konferencije
  • s. Adelaide Felicitas Ndilu, nacionalna izvršna tajnica Povjerenstva za društvene komunikacije Kenijske biskupske konferencije i direktorica Radio Wauminija
  • p. Andrew Kaufa, koordinator Ureda za komunikacije Regionalne biskupske konferencije AMECEA
  • Tomas Insua, izvršni direktor pokreta Laudato Si’
  • profesor Antonio Cisternino, predsjednik Informatičkog sustava Ateno (CIO) Sveučilišta u Pisi
  • John E. Corcoran, osnivač Trinity Life Sciences.