Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo uputio poruku organizacijama za pomoć Crkvi u Latinskoj Americi

Bogota (IKA)

Sveti otac Franjo uputio je u utorak 5. ožujka 2024. poruku predsjedniku Papinskog povjerenstva za Latinsku Ameriku kardinalu Robertu Prevostu i sudionicima susreta ustanova i organizacija za pomoć Crkvi u Latinskoj Americi, koji se održava od 4. do 8. ožujka u Bogoti u Kolumbiji, prenosi Vatican News.

Papa u poruci promišlja o besplatnosti. Pritom se oslanja na naravno očekivanje rezultata koje slijedi nakon ponude pomoći, odnosno na očekivanje koje bi se moglo činiti u suprotnosti s evanđeoskim stajalištem davanja bez očekivanja nečega zauzvrat.

Sve što imamo besplatno nam je dano

Da bi se odgovorilo na te oprečne dinamike – besplatnost i očekivanje plodova, čiji bi se nedostatak mogao smatrati neuspjehom – papa Franjo predlaže da se pogleda što Isus traži u Evanđelju, postavljajući si, poput novinara, nekoliko pitanja: „Tko daje? Što daje? Gdje daje? Kako daje? Kada daje? Zbog čega daje? Za što daje?“

„Kao odgovor na prvo pitanje – Tko daje? – Sveto pismo nam objašnjava da ono što dajemo nije ništa drugo nego ono što smo besplatno primili. Bog je Onaj koji daje, a mi smo samo upravitelji primljenih dobara; stoga se ne smijemo hvaliti, niti tražiti naknadu veću od vlastite plaće, ponizno preuzimajući odgovornost koju taj dar zahtijeva od nas“, poručio je.

Božji darovi, znak njegove ljubavi

Odgovor na drugo pitanje – što nam Gospodin daje – jednostavan je. Dao nam je sve – život, stvoreni svijet, inteligenciju i volju da budemo gospodari svoje sudbine, sposobnost za odnos s Njim i s našom braćom – napomenuo je Papa. Osim toga, On sâm nam je dan bezbroj puta, sve do žrtve na križu i dara euharistije i Duha Svetoga. Sve što imamo ili je on sâm ili očitovanje njegove ljubavi – istaknuo je.

„Ako izgubimo tu svijest u davanju, kao i u primanju, iskrivljujemo njegovu i svoju bît. Od brižnih Božjih upravitelja, postajemo robovi novca te, pobijeđeni strahom od neimanja, svoje srce predajemo bogatstvu lažne gospodarske sigurnosti, administrativne učinkovitosti, kontrole, života bez poticaja“, dodao je.

​Gospodinova vjernost među njegovim narodom

Ali gdje nam se Bog daruje? Papa Franjo primjećuje da je Gospodin još od stvaranja uzeo „naše blato u svoje ruke“, ljubio nas je u našim nevjerama i u našim grijesima. Bog se daje usred svojega naroda, a naše davanje to ne može ne uzeti to u obzir – piše Sveti Otac.

„Ne izbjegavajmo stoga one koji su slijepi, one koji ostaju ranjeni na zemlji, na rubu puta, one pogođene gubom ili siromaštvom, nego molimo Gospodina da budemo sposobni vidjeti ono što ih priječi da se suoče sa svojim teškoćama.“

Besplatnost znači nasljedovati Isusa

Na kraju, Gospodin nam se daruje „uvijek i potpuno“, bez granica, čekajući nas i uvijek nam praštajući, čineći se siromašnim kako bi nas obogatio. To je ono što Bog čini. „Stoga možemo zaključiti da je besplatnost nasljedovanje načina na koji se Isus daruje nama, svojem narodu, uvijek i potpuno, unatoč našem siromaštvu. I zašto? Iz ljubavi. Jer, kako bi rekao Pascal, ljubav ima svoje razloge koje razum ne poznaje.“

Prigrliti križ nije znak neuspjeha

Papa je u poruci podsjetio na riječi o milosrđu svetoga Pavla koji u Prvoj poslanici Korinćanima zaključuje: „Sve opravdava, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi“, da bi istaknuo da ljubav nema plana, ne kolonijalizira, nego se utjelovljuje, postaje kao mi, da bi sve učinila novim.

Dakle, napor davanja, kao što to čine ustanove i organizacije za pomoć Crkvi u Latinskoj Americi kojima su upućene Papine riječi, nije beskoristan, nego je to nasljedovanje Isusa, a prihvaćanje križa nije znak neuspjeha nego znači pridruživanje njegovoj misiji.

Papa Franjo zaključio je da „to znači konkretno dodirnuti ranu tog brata, te zajednice, koji ima ime, koji za Boga ima beskrajnu vrijednost, da bismo mu dali svjetlost, ojačali noge, očistili njegovu bijedu, dajući mu priliku da odgovori na projekt ljubavi koji Gospodin ima za njega, moleći na koljenima da, kad stigne onamo, Isus pronađe vjeru u toj zemlji“, objavio je Vatican News.

Susret Bogoti održava se na poziv Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike i Kariba (CELAM).