Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Vjera u Krista treba se pretočiti u konkretna djela

Vatikan (IKA)

Papa Franjo susreo se u četvrtak 16. veljače 2023. s voditeljima u Službi Talijanske biskupske konferencije za promicanje ekonomske potpore Katoličke Crkve, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

„Vjera u Krista pretače se u življenje i u konkretne izbore, kao što su zajedništvo dobara, darivanje vlastite imovine i raspodjela prihoda od strane apostola u korist najpotrebitijih“, rekao je Papa pozdravivši predsjednika CEI-ja kardinala Mattea Zuppija i voditelje okupljene u Rimu na nacionalnoj konferenciji o temi „‚Sve im bijaše zajedničko‘ (Dj 2, 44). Sovvenire u sinodskom hodu“.

Apostolska zajednica počinje preobražavati svijet, počevši od novog načina življenja predloženog u Evanđelju, prema kojem svatko sudjeluje sa svojim talentima i onim što ima. Takva evanđeoska revolucija, čini Isusovu ljubav vidljivom, poručio je Papa.

Od tada se mnogo toga promijenilo tijekom povijesti, nastavio je Sveti Otac, ali je ta dinamika, hvala Bogu, još uvijek prisutna i utjecajna u Crkvi, a preko nje i u društvu. Time je nadahnut i sustav ekonomskih potpora Crkve u Italiji Sovvenire, koji se može sažeti, kako je rekao Papa, u dvije riječi: suodgovornost i sudjelovanje.

Osvrćući se na suodgovornost, Sveti Otac rekao je da u Crkvi nitko ne bi trebao biti gledatelj ili na margini, nego se umjesto toga svatko mora osjećati dijelom obitelji.

Ta obiteljska veza, poručio je, podrazumijeva sudjelovanje, koje zahtijeva uključivanje, gdje preuzimamo inicijative, rizike i idemo naprijed zajedno.

Pritom je upozorio je na ravnodušnost, suprotnu suodgovornosti, nazivajući je najružnijom bolesti.

Sveti Otac dodao je i treću riječ – zajedništvo, koje grade i održavaju suodgovornost i sudjelovanje.

Na kraju je prisutnima, preporučivši ih sv. Josipu, zahvalio za njihovo služenje, i poželio im uspješan rad na konferenciji.