Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo za novi broj Međunarodnoga katoličkog časopisa Communio

Zagreb (IKA)

Novo izdanje Međunarodnoga katoličkog časopisa Communio ima posebno značenje, jer je za njega kao svojevrstan predgovor u glavnu temu broja „Sinodalni hod“ napisao sâm Papa Franjo - „O Sinodalnom hodu: prilog za Međunarodni katolički časopis Communio“.

Promišljanje o Sinodalnom hodu nastavlja se intervjuom predsjednika Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinala Kurta Kocha. Tu su i članci: Edward G. Farrugia „Sinodalnost u prvom kršćanskom tisućljeću: pravoslavni i katolici u dijalogu“; Johannes Oeldemann „Pravoslavno iskustvo sinodalnosti. Kako sinodalni proces Katoličke Crkve može profitirati od ekumenske razmjene dobara“. O istoj temi piše i poznati anglikanski teolog i pjesnik, nekad nadbiskup Canterburyja, Rowan Williams „Sinodalnost i anglikanska predaja“.

Nakon teme Sinodalnog hoda donose se dva promišljanja koja obrađuju temu „Tijelo“: Chirine Raveton „Kršćansko uzašašće tijela kod svetoga Tome Akvinskoga“, i Emmanuel Housset „Mjesto tijela“, o tijelu u fenomenologiji (Husserl, Levinas, Henry, Marion). Tu je i članak Ivice Žižića „Romano Guardini i ideja liturgijske obnove“ koji se naslanja na istu temu o važnosti „tijela“, liturgije i liturgijske obnove za život Crkve.

I ovaj broj Communija donosi rubriku „Osvrti“ u kojoj se nalaze dva priloga: o teologiji molitve kod pape Benedikta XVI. (Marianne Schlosser) i o ulozi njemačkih Židova u kulturalnom životu Europe modernoga doba (Dominique Bourel). Nakon rubrike „Osvrti“ slijede dva i danas vrlo aktualna članka Hansa Ursa von Balthasara o autoritetu i duhovnom stanju današnjega vremena. U rubrici pak „Epimeteje“, kojom se i zaključuje taj treći broj Communija glavni urednik Ivica Raguž promišlja o sljedećim temama: „Kolo sreće“, „Stučene mošnjice“, „Koristnost straha od pakla“, „O ‘ljetnjim’ ljudima i kopanju“ „Protiv športa“ i „Demokracija“.