Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa i kardinali: U središtu je pitanje laika

Vatikan (IKA)

Formacija osoblja, duhovnost Kurije te iznad svega pitanje laika i njihove moguće uloge na čelu pojedinih dikasterija bile su teme o kojima se promišljalo i raspravljalo tijekom sastanka kardinala s Papom o apostolskoj konstituciji „Praedicate Evangelium“ održanim 29. i 30. kolovoza u Vatikanu, izvijestio je Vatican News.

Rad u skupinama

U ponedjeljak nakon Papina pozdrava na početku rada, nakon kojeg je uslijedio kratki govor dekana Kardinalskog zbora kardinala Giovannija Battiste Rea, u Novoj dvorani Sinode okupilo se gotovo 200 kardinala, patrijarha i odgovornih u Državnome tajništvu te su se sastali u jezičnim skupinama u kojima su iznesena pitanja, ideje i tražila pojašnjenja. Održana je i plenarna sjednica.

Tema laika

Glavna tema, kao što je već spomenuto, bila je tema o laicima u vodećim ulogama. Podsjećamo, 10. točka „Praedicate Evangelium“ – dokumenta objavljenog 19. ožujka i na snazi od 5. lipnja – kaže kako je svaki kršćanin, na temelju krštenja, misionar-učenik u onoj mjeri u kojoj je pronašao Božju ljubav u Kristu Isusu. To se ne može zanemariti u obnavljanju Kurije, čija reforma stoga mora uključivati sudjelovanje laika, također u funkcijama upravljanja i odgovornosti.

Već tijekom konferencije za novinare u povodu predstavljanja konstitucije, 21. ožujka, neki govornici, uključujući i novoimenovani kardinal Gianfranco Ghirlanda, osvrnuli su se na to pitanje ističući da postoje dikasteriji u kojima je zgodno da na čelu budu laici.

Primjer je Dikasterij za laike, obitelj i život koji, prema riječima kanonista, pokriva područja koja laici „žive“ i u kojima „imaju iskustva“. „Ne postoje utvrđena ograničenja“, rekao je kardinal Ghirlanda. U isto vrijeme, dodao je, u slučaju sudova, „Konstitucija ne ukida Zakonik kanonskog prava, koji propisuje da su u stvarima koje se tiču klerika oni ti koji sude… Crkva i dalje ima hijerarhiju. Ona ne eliminira funkciju svećenika ili biskupa, to ovisi o različitim situacijama“.

Na pitanje, koje se pojavilo tijekom rada, zatraženo je više studija u atmosferi mirnog sučeljavanja.

Kardinal Lojudice: Usklađene ideje

Kako je rekao kardinal Paolo Lojudice, nadbiskup Siene, za Vatican News: „Kada se radi u malim skupinama, lakše je međusobno sučeljavanje i dijalog. Riječ je, kao što znamo, o otvorenom i mirnom sučeljavanju o novoj konstituciji, a posebno o njenoj primjeni, o tome kako ju provesti u praksi. U skupinama, više od novih elemenata, neke su ideje usklađene… Moguće je da postoje neki dijelovi koji pomažu razumjeti neke elemente koji su manje jasni, manje očiti, posebno koji se odnose na prisutnost laika čak i u najvišim pozicijama dikasterija. To su otvorena vrata za koja se nadamo da se mogu prijeći na najbolji mogući način”.

Poslanje i misionarstvo

Kardinal Lojudice govori o „izvrsnoj“ atmosferi unutar Nove dvorane Sinode i opisuje susret kao početnu točku: „Vremena su nužno duga za provedbu reforme. Papa brine i brinuo se od početka, to je jedna od osovina pontifikata… Mislim da ćemo prije ili kasnije doći do jedne drugačije svijesti, gdje je sve poslanje i misionarstvo, pa i, može se činiti paradoksalno, sami uredi Kurije“.

Kardinal Dolan: „Poučan susret“

Nadbiskup New Yorka kardinal Timothy Dolan, govori o „lijepom iskustvu“ i „izvanredno poučnom“ susretu. „Razgovaramo kao prijatelji, kao braća, s neizmjernim milosrđem i dubokom ljubavlju prema Crkvi, o vrlo praktičnim stvarima“, rekao je kardinal novinarki Vatican Newsa Debori Castellano Lubov. Kako je rekao njujorški nadbiskup: „Drago mi je da se to dogodilo, željno se iščekivalo“.