Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Isus je izvor jedinstvene svetosti sv. Franje

Vatikan (IKA)

Sveti Otac primio je u audijenciju pripadnike Crkvene koordinacije za 800. obljetnicu smrti svetoga Franje Asiškoga koji započinju trogodišnju pripremu za slavlje koje će kulminirati u 2026. godini, izvještava Vatican News.

U obraćanju Crkvenoj koordinaciji za 800. franjevačku obljetnicu papa Franjo je prisutnima kazao da je pri izboru svoga imena znao o popularnosti svetoga Franje Asiškog, ali i o njegovoj neshvaćenosti.

Franjo je zapravo čovjek mira, čovjek siromaštva i čovjek koji ljubi i slavi sve stvoreno; ali koji je korijen svega toga, koji je izvor? Isus Krist. Izvor svih njegovih iskustava je vjera“, kazao je Sveti Otac. Iz tog je izvora svetac primio obilje Duha Svetoga, koji ga je poticao da nasljeduje Isusa i slijedi Evanđelje.

Papa je napomenuo kako nadolazeća obljetnica neće biti puko ritualno obilježavanje ukoliko se uspije shvatiti ujedno nasljedovanje Krista i ljubav prema siromasima. To će biti moguće „zahvaljujući ozračju koje proizlazi iz raznih franjevačkih ‘mjesta’ koja će biti u središtu proslava“.

Prvo takvo mjesto je Fontecolombo, u blizini talijanskog Rietija, a koji je povezan s franjevačkim Pravilom te Greccio koji je asociran sa živim jaslicama. Ta mjesta pozivaju na ponovno otkrivanje utjelovljenja Isusa Krista kao Božjega puta, napomenuo je Papa.

Drugo franjevačko mjesto, La Verna, podsjeća na stigme koje je primio sveti Franjo, koje su sveca povezale s „raspetim Kristom” i omogućile mu da intimno uđe u „ljudsku priču, radikalno obilježenu boli i patnjom“.

Naposljetku, sam Asiz, gdje je sveti Franjo umro i gdje se nalaze njegovi zemni ostaci, „otkriva bit kršćanstva: nadu u vječni život”.

Papa Franjo naglasio je kako je Siromašak iz Asiza i danas misterij. Da bi se pronašao odgovor, kazao je, potrebno je „pohađati školu Siromaška, pronalazeći u njegovom evanđeoskom životu način kako slijediti Isusove stope“. Konkretno, to znači slušati, hoditi i naviještati u periferijama, istaknuo je Papa.

Sveti Franjo, pojasnio je Papa, slušao je Isusa kako mu govori, velikodušno je odgovarao i postupno shvaćao što Gospodin od njega traži. Svetac je također bio „putnik” koji je putovao Italijom i šire, približavajući se narodu i smanjujući udaljenost između Crkve i naroda. To je, rekao je Papa, „stil kršćanske zajednice” koja se želi približiti svima, a ne povući u sebe.

To nas uči da oni koji slijede svetog Franju moraju naučiti biti postojani i hodati: postojani u razmatranju, u molitvi; a onda naprijed, hodajući u svjedočenju, svjedočeći Krista”.

Na kraju, Papa je rekao da u propovijedanju periferijama postoji potreba ne samo za pravdom, nego i za povjerenjem. „Samo vjera vraća dah Duha u zatvoreni i individualistički svijet”, objasnio je. Ali s tim dahom, rekao je, moći ćemo se suočiti s „velikim aktualnim izazovima, kao što su mir, briga za zajednički dom i novi model razvoja”.

Papa Franjo zaključio je svoje obraćanje ohrabrujući nazočne da nadolazeću franjevačku obljetnicu žive „u punini“, izrazivši nadu „da se ovo duhovno i kulturno putovanje može spojiti s Jubilejem 2025. godine, u uvjerenju da sveti Franjo Asiški još uvijek potiče Crkvu da živi svoju vjernost Kristu i svoje poslanje u našem vremenu“, piše Vatican News.