Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Kriza zbog pandemije učinila je zauzimanje za mir još hitnijim

Vatikan (IKA)

U govoru članovima Zaklade „Politički vođe za mir“, koje je u subotu, 4. rujna primio u audijenciju, papa Franjo je, u ovom kritičnom trenutku povijesti, istaknuo važnost multilateralne suradnje i kulture lica i susreta. Pandemiju, nažalost, još nismo prebrodili a njezine gospodarske i društvene posljedice vrlo su teške, posebno za život najsiromašnijih, upozorio je Papa.

Pomoći vladajućima i građanima da u društvenim i ekološkim problemima, koje je pandemija otežala, vide priliku; za to je potrebno djelovanje na razini kulture i institucija – poticaj je koji je papa Franjo uputio u govoru članovima Zaklade „Politički vođe za mir“ (“Fondation Leaders pour la Paix”), koje je 3. rujna primio u audijenciju, javlja Vatican News. “Fondation Leaders pour la Paix” je neprofitabilna organizacija koju je ustanovio Jean-Pierre Raffarin, a koja želi senzibilizirati političke vođe i javno mnijenje na opasnosti od oružanih, regionalnih i globalnih, sukoba.

Vaše zauzimanje za mir nije nikada bilo toliko potrebno i hitno kao u ovom posebno kritičnom trenutku povijesti, obilježenom pandemijom i višestrukim, političkim i ekološkim krizama, istaknuo je Papa te spomenuo samo neke od njih, poput gladi, klime i nuklearnoga oružja. Pandemija je, sa svojom dugotrajnom izolacijom i vrlo velikom napetošću neizbježno stavila u krizu i političko djelovanje i politiku kao takvu. Ali i ta činjenica može postati prilika za promicanje „bolje politike“, bez koje nije moguć razvoj svjetske zajednice, sposobne ostvariti bratstvo krećući od naroda i nacija koji žive u društvenom prijateljstvu.

Spomenuvši encikliku Fratelli tutti, Papa je podsjetio da je za izgradnju mira potrebna „arhitektura“ mira, u kojoj djeluju institucije, ali i vještina mirotvorstva koju su svi pozvani steći. Potrebno je, dakle, djelovanje na dvije razine. Na razini kulture valja promicati “kulturu lica” koja u središte stavlja dostojanstvo osobe, posebno ako je marginalizirana, te “kulturu susreta”, u kojoj primamo i slušamo našu braću.

Na drugoj razini, na razini institucija, hitno je potrebno poduprijeti dijalog i multilateralnu suradnju, jer multilateralni sporazumi jamče kulturu doista općega zajedničkog dobra i zaštitu slabijih zemalja bolje od bilateralnih. U svakom slučaju, nemojmo se zaustaviti na teorijskim raspravama; – potaknuo je Papa – uspostavimo kontakt s ranama, dodirnimo meso onih koji podnose štetu.

Papa Franjo se osvrnuo i na ekološke krize, pogoršane pandemijom, koje bi trebale potaknuti odlučnije preuzimanje odgovornosti na višim razinama te uključiti sve građane. Zapravo, vidimo kako nerijetko odozdo dolaze poticaji i prijedlozi. To je vrlo dobro – primijetio je – iako ideologizirane skupine te inicijative katkada iskorištavaju za druge interese. Uvijek postoji opasnost od “ideologizacije” – upozorio je Papa te dodao: I u toj društveno-političkoj dinamici možete imati konstruktivnu ulogu, ponajviše potičući dobro poznavanje problema i njihovih temeljnih uzroka. To je dio odgoja za mir koji vam je s pravom vrlo prirastao srcu, rekao je Papa te na kraju ohrabrio prisutne da se nastave zauzimati za bratsko društvo, osjećajući radost koju je Bog obećao graditeljima mira.