Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa mladim poduzetnicima: Sklopimo sporazum o zajedničkom oživljavanju gospodarstva

Vatikan (IKA)

Od 26. do 28. ožujka 2020. u Asizu će se održati skup „Franjina ekonomija“ (“Economy of Francesco”) na koji su pozvani sudjelovati mladi ekonomisti, poduzetnici i poduzetnice iz čitavog svijeta. Papa Franjo je uputio tom prigodom poruku u kojoj poziva mlade gospodarstvenike i poduzetnike cijeloga svijeta na susret kako bi preko zajedničkog sporazuma promicali opću promjenu gospodarstva.

Cilj je susreta, kao što piše Papa, „susresti one koji se danas pripremaju, te počinju učiti i prakticirati drugačiju ekonomiju, onu koja daje život i ne ubija; uključuje i ne isključuje; unosi ljudskost i ne lišava ljudskosti; brine o stvorenom i ne pljačka ga. Radi se o događaju koji će nam pomoći da budemo zajedno i da se upoznamo, te da sklopimo sporazum o mijenjanju sadašnje ekonomije i damo dušu ekonomiji budućnosti”.

Mjesto susreta bit će grad svetog Franje, Asiz koji je već sveti papa Ivan Pavao II. htio kao sliku kulture mira – rekao je Papa i istaknuo. “Naime, tamo se sveti Franjo oslobodio svake svjetovne stvari da bi se odlučio za Boga kao zvijezdu vodilju svoga života, postajući siromašan sa siromašnima i univerzalni brat. Iz njegovog izbora siromaštva proizlazi također vidik gospodarstva koji je i danas aktualan. Ono može dati nadu našoj budućnosti, može biti u korist ne samo siromašnih, nego cijeloga čovječanstva”, primjećuje Papa.

To je gospodarstvo neophodno za sudbinu cijelog planeta, našeg zajedničkog doma, naše majke zemlje kako ju je zvao sveti Franjo u Pjesmi o bratu suncu – napisao je papa Franjo u pismu u kojem je pozvao mlade gospodarstvenike i poduzetnike iz cijeloga svijeta na susret na temu „Franjina ekonomija“. Krist je, podsjeća Papa, u maloj crkvi svetoga Damjana rekao svetom Franji: „Idi Franjo, popravi moju kuću“. Ta kuća koju treba popraviti odnosi se na sve nas. Radi se o Crkvi, društvu i srcu svakoga od nas. Odnosi se sve više i na okoliš kojem hitno treba zdrava ekonomija i održivi razvoj koji će izliječiti rane i osigurati dostojnu budućnost.

Franjo Asiški je izvrstan primjer brige za slabe i za cjelovitu ekologiju – rekao je papa Franjo i napomenuo: Mislio sam na poseban način pozvati vas mlade, jer sa svojom željom za lijepom i radosnom budućnošću, vi ste već proroštvo ekonomije koja je pažljiva prema osobi i okolišu. Sposobni ste srcem slušati uznemirujući vapaj zemlje i njezinih siromaha u potrazi za pomoći i odgovornošću, to jest nekoga tko će odgovoriti, a ne okrenuti se na drugu stranu.

Sveučilišta, poduzeća i organizacije mladih, mjesta su nade koja su sposobna predložiti nove načine života kako bi se postiglo opće bratstvo. Zato je važan taj toliko očekivan susret – rekao je Papa. Zbog toga vas želim susresti u Asizu da bismo zajedno, preko zajedničkog sporazuma, promicali proces opće promjene koji u zajedništvu namjera vidi ne samo one koji imaju dar vjere, nego sve ljude dobre volje, bez razlike na vjeru i nacionalnost, ujedinjene idealom bratstva koje je pažljivo iznad svega prema siromašnima i isključenima, istaknuo je.

Na kraju je pisma Sveti Otac još jednom pozvao na sudjelovanje na tom susretu, izrazivši nadu u pozitivan odgovor i uključenje najboljih stručnjaka koji već djeluju na svjetskoj razini u tom procesu preobrazbe. Svi smo pozvani preispitati svoje mentalne i moralne sklopove, kako bismo bili više u skladu s Božjim zapovijedima i zahtjevima općeg dobra – zaključio je Papa.