Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa mladima: U svijetu profita i ratova otvarajte prostore bratstva

Vatikan (IKA)

Žalosno je gledati apatične i anestezirane mlade ljude kako leže izvaljeni na fotelji umjesto da rade u školama i na ulicama, prignute nad vlastitim ekranom umjesto nad knjigom ili bratom u potrebi, rekao je papa Franjo u svom obraćanju sudionicima susreta u organizaciji udruge „Toniolo Young Professional Association“ koje je u petak, 12. siječnja primio u audijenciju u Apostolskoj palači.

Danas kao da se širi ono što neki nazivaju „kratko razmišljanje“: misao sastavljena od nekoliko slovnih znakova, koja odmah nestane; misao koja ne gleda gore i naprijed, već samo ovdje i sada, rezultat potreba trenutka; misao koja se ne osvrće na povijest, koja u sebi nema povijesno nasljeđe; misao koja se vodi instinktom i mjeri se trenucima; koja, sazdana od emocija i zgusnuta u nekoliko riječi, kao da zamjenjuje ionako „slabu“ misao postmodernizma, rekao je Papa u svom obraćanju.

I to je drama postmodernizma: slaba misao. Suočena sa složenošću života i svijeta, ta „kratka“ misao vodi do generaliziranja i kritizerstva, do pojednostavljivanja i iskrivljavanja stvarnosti, u potrazi za vlastitim neposrednim koristima, a ne za dobrom drugih i budućnosti sviju. Zabrine me kad čujem za mlade ljude zabarikadirane iza ekrana, čije oči reflektiraju umjetna svjetla umjesto da dopuste da njihova kreativnost zablista u svom punom sjaju. Dà, jer biti mlad nije isto što i misliti da držiš svijet u svojim rukama, već uprljati ruke za svijet; to je život pred tobom koji trebaš potrošiti, a ne sačuvati ili arhivirati, rekao je Papa.

Pravi pogled mladih ljudi traži zvijezde, a ne prašinu, istaknuo je Sveti Otac te nastavio: No, mnogi od njih djeluju, dopustite mi da upotrijebim taj izraz, „iscijeđeno“: u opasnosti su da im presuši „životni sok“, ono nemirno sanjarenje koje traži da se oslobodi iz njihovih srca. Nemir sanjara. Žalosno je gledati apatične i anestezirane mlade ljude, kako leže izvaljeni na fotelji umjesto da rade u školama i na ulicama, prignute nad vlastitim ekranom umjesto nad knjigom ili bratom u potrebi. Žalosno je to. Izvana mladi profesionalci, a iznutra beživotni, iscijeđeni, traže utočište u traženju zadovoljstva. Svima nam je potrebna kreativnost i poticaj koji nam samo vi mladi možete dati – kreativnost i poticaj su u vašim rukama – vaša žeđ za istinom, vaš vapaj za mirom, vaša intuicija o budućnosti, vaši osmijesi puni nade. Trebamo to! Htio bih vam reći: nosite to tamo gdje radite, ulažući sebe bez straha. Jer mladi su poluge koje obnavljaju sustave, a ne zupčanici koji ih moraju održavati na životu, rekao je Papa u svom obraćanju sudionicima susreta u organizaciji „Toniolo Young Professional Association“ („Udruga mladih profesionalaca Toniolo“).

Darivanjem samih sebe, nastavio je Papa, otkrit ćete svoju darovanost, da ste jedinstveni i dragocjeni darovi. U zapadnom svijetu živimo okruženi darovima i poklonima, mnogim često beskorisnim stvarima, uronjeni u proizvode koje je napravio čovjek zbog kojih gubimo zadivljenost ljepotom koja nas okružuje. Razmislite malo: jesam li izgubio sposobnost čuđenja, divljenja? Čuđenje… Kad mladi čovjek izgubi sposobnost čuđenja, već je u mirovini! Stvoreni nas svijet pak poziva da sami budemo stvaratelji sklada i ljepote; valja se kloniti ovisnosti o virtualnom svijetu, o hipnotičkom svijetu društvenih mreža koji anestezira dušu, kako bi se drugima ponudilo nešto novo i lijepo. Traženje koje vas oduševljava, molitva upućena iz srca, traženje koje vas prodrma, pismo upućeno nekoj osobi, san koji treba ostvariti, gesta ljubavi za one koji ne mogu uzvratiti… To je stvaranje. To znači usvojiti stil kojim je Bog stvorio svijet, stil besplatnosti, koji nas udaljava od logike „radim da bih imao“ i „radim da bih zaradio“. Moramo biti kreativni kako bismo otvorili tračak inovacija u svijetu koji se zadovoljava profitom. Tako ćete biti revolucionari, poručio je Papa.

Život traži da bude darovan, a ne da se njime upravlja, dodao je Sveti Otac u svom obraćanju.