Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa molio za novinare

Vatikan (IKA)

“Molimo danas za muškarce i žene koji rade u sredstvima društvenog priopćivanja. U ovo doba pandemije riskiraju mnogo, a osim toga imaju i mnogo više posla nego obično. Neka im Gospodin pomogne u tom poslu kako bi uvijek prenosili istinu”, pozvao je je papa Franjo uvodnoj riječi na misi u Domu sv. Marte u srijedu 6. svibnja koju još uvijek služi bez sudjelovanja vjernika. U propovijedi je potaknuo slušatelje i gledatelje da dopuste Isusu da ih prosvijetli u tmini koja je u nama sa svojim pakostima, svjetovnim duhom i ohološću, kako bi Njegovo svijetlo ušlo u nas i spasilo nas.

Ne bojmo se Gospodina, jer je jako dobar, blag i uvijek je uz nas. On nas je došao spasiti. Ne bojmo se Isusovog svjetla, preporučio je Papa osvrćući se na Isusove riječi što ih donosi Ivan u današnjem Evanđelju: „Tko u mene vjeruje, ne vjeruje u mene, nego u onoga koji me posla; i tko vidi mene, vidi onoga koji me posla. Ja – Svjetlost – dođoh na svijet da nijedan koji u mene vjeruje u tami ne ostane. I sluša li tko moje riječi, a ne čuva ih, ja ga ne sudim. a nisam došao suditi svijetu, nego svijet spasiti. Tko mene odbacuje i riječi mojih ne prima, ima svoga suca: riječ koju sam zborio – ona će mu suditi u posljednji dan”.

Iz ovog odlomka Evanđelja vidimo intimnost koja postoji između Oca i Isusa. Isus je činio ono što mu je govorio Otac, rekao je Papa i pojasnio kako je Isusovo poslanje bilo donijeti na svijet svjetlost, kako bi svi oni koji vjeruju izašli iz tmine, u kojoj živi svijet. Drama Isusovog svjetla sastoji se međutim u tome što je to svjetlo odbačeno. Ljudi su navikli živjeti u tami. Svojom borbom Isus nastavlja osvjetljivati svijet te omogućuje vidjeti slobodu i istinu. To iskustvo je doživio i sv. Pavao. Bio je slijep. Krštenjem je progledao – rekao je Papa i primijetio kako se krštenje u prvim stoljećima nazivalo “prosvjetljenjem”. Zato dijete na krštenju dobiva svijeću. Pakosti, svjetovnost i oholost nas međutim privlače na drugu stranu i tako ostajemo u tmini, rekao je Papa i primijetio kako postoje i duhovne i obiteljske mafije koje nas prikrivaju kako bismo ostali u tmini. Svjetlo nam međutim omogućuje vidjeti u nama mnoge ružne stvari, koje ne želimo vidjeti, a to su upravo te pakosti, oholost i duh svijeta, koje nas sprječavaju i udaljavaju od Isusovog svjetla.