Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa na bdjenju sa sto tisuća talijanskih mladića i djevojaka

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo je na Vazmeni ponedjeljak 18. travnja 2022., sudjelovao je na bdjenju s mladima iz talijanskih biskupija na kraju njihovog hodočašća u Rim, u organizaciji Talijanske biskupske konferencije, objavio je Vatican News.

Na Trgu sv. Petra okupilo se oko sto tisuća mladih iz cijele Italije. Papa je poslušao njihova iskustva i svjedočanstva, molio se s njima, povjerivši Gospi budućnost, te ih je potaknuo da se ne boje života, nego da ga, štoviše, daju, osvjetljavajući svoje strahove uz pomoć onih koji su oko njih.

Trg sv. Petra bio je preplavljen entuzijazmom kakav nije viđen tijekom više od dvije godine pandemije, zatvaranja, usamljenosti i strahotama koje se događaju u Ukrajini.

Spomenuo je to i Papa. Dvije godine su prošle s praznim trgom, trgom koji je trpio post, a sada je pun radosti iako, nažalost – kako je rekao – gusti oblaci još uvijek zastiru naše vrijeme. To je mrak koji plaši sve nas, strašni rat čiju najvišu cijenu plaćaju brojni vaši vršnjaci čiji je život ugrožen, a snovi pogaženi. Mnogi – dodao je – još uvijek čekaju svjetlost Uskrsa.

Ivan 21, 1 – 19

Uporište, temelj pripreme mladih, kao i Papina govora, bio je odlomak iz 21. poglavlja Evanđelja po Ivanu, o čudesnom ulovu na Tiberijadskom jezeru i trećem Isusovu ukazanju nakon Uskrsa. Iznenadan je bio, neočekivan, njegov zahtjev da ponovno bace mreže, nakon noći neuspjelih pokušaja. „Pronicavost“ Ivana koji ga prepoznaje; Petar koji se baca u more, potom večera i zanosni dijalog Petra s Uskrslim, obilježen trostrukim pitanjem „Ljubiš li me?“ i završen Isusovim pozivom: „Idi za mnom“.

Isus nas potiče da idemo dalje

Papa se obratio mladima nakon što je poslušao iskustva i svjedočanstva nekolicine mladih, pripovijesti o njihovu prijelazu iz „tame“ – doživljene zbog žalosti nakon preminuća drage osobe, zbog bolesti, ili pak slabe želje za životom – u svjetlo dara i ljubavi, kao što se one noći dogodilo učenicima na jezeru. „Tama“ vlada i u noći o kojoj govori Ivanovo Evanđelje – nema ulova. Kakvog li razočaranja kada uložimo mnogo energije, a ništa se ne dogodi. Ali, onda se dogodi nešto iznenađujuće. U zoru se pojavi čovjek, Isus, koji ih je čekao. I Isus im kaže: Ondje, zdesna ih ima. I dogodi se čudo mnogo riba, mreže se napune ribama – istaknuo je Papa.

Mrak nas ne plaši

To nam može pomoći razmisliti o nekim trenutcima našega života, trenutcima kušnje u kojima se osjećamo goli, bespomoćni i sami, trenutcima u kojima osjećamo strah. Ne trebamo se sramiti reći: bojim se mraka! Svi se bojimo mraka. Strahove valja reći, valja ih izraziti kako bismo ih otjerali. Zapamtite to: strahove valja reći. Komu? Tati, mami, prijatelju, prijateljici, osobi koja vam može pomoći. Valja ih iznijeti na svjetlo. Kada strahovi, koji su u tami, iziđu na svjetlo, izbije istina. Nemojte se obeshrabriti – potaknuo je mlade Talijane.

Ivanova pronicavost i Petrova hrabrost

„Krize“, dakle, valja osvijetliti dijeleći ih s drugima, riječju, dijalogom, počevši od obitelji, jer nikada nismo sami. Vrativši se ponovno na odlomak iz Evanđelja po Ivanu, Sveti Otac je mladima istaknuo dva uzora koja valja nasljedovati: Ivana koji je svojom pronicavošću prvi prepoznao Isusa na obali jezera, te Petra, „posebnoga“ i hrabrog učenika koji se baca u jezero da bi susreo Gospodina, upravo on koji ga je tri puta zanijekao. Te bi kvalitete, koje često nedostaju odraslima, trebali imati mladi.

Vi imate pronicavost; nemojte ju izgubiti! Pronicavost reći. „To je istina – to nije istina – to nije dobro“, pronicavost za pronaći Gospodina. Pronicavost Istine. Želim vam da imate Ivanovu pronicavost, ali i Petrovu hrabrost.

Nemojte se bojati života, nego smrti duše

Uz hrabrost i pronicavost ne preostaje drugo doli „baciti se u život“ velikodušno i bez straha, sigurni da će uvijek uz nas biti netko tko će nas pratiti. Život koji nije darovan ostaje zatvoren u sebe. Bojte se smrti, smrti duše, smrti budućnosti, zatvaranja srca; toga se bojte. Ali, života ne; život je lijep, život je za živjeti i darovati ga drugima, život je za podijeliti ga s drugima – istaknuo je Papa.

Ponavljajmo s Marijom: „Evo me!“

Susret pape Franje s mladima završio je u znaku Djevice Marije. Nju je Papa istaknuo mladima, jer kada se nađu u teškoćama – kazao je – ona je majka koju se tako poziva. Neka Gospa, majka koja je bila gotovo vaših godina kada je od anđela primila navještaj te zatrudnjela, neka vas ona nauči reći: „Evo me!“ i ne bojati se. Hrabro naprijed! – poručio je Sveti Otac.