Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa na misi u Veroni: Duh Sveti je protagonist, daje nam hrabrost i uspostavlja sklad

Verona (IKA)

Apostolski pohod pape Franje gradu Veroni u talijanskoj regiji Venetu završio je u subotu 18. svibnja 2024. euharistijskim slavljem na stadionu Bentegodi u prisutnosti 32 tisuće vjernika, izvijestio je Vatican News.

Uoči svetkovine Pedesetnice Papa je razmišljao o Duhu Svetome, pozivajući vjernike da ponovno otkriju i pojačaju djelovanje Parakleta u kršćanskom životu.

Duh Sveti protagonist u našem životu

U propovijedi koju je izgovorio bez unaprijed pripremljenoga teksta Sveti Otac je govorio o Duhu Svetomu ističući da je on protagonist života.

On je onaj koji pomaže ići naprijed, koji daje razvijati kršćanski život. „Duh Sveti je u nama“, istaknuo je Papa te upozorio: „Pazite, svi smo po krštenju primili Duha Svetoga, a po krizmi još više! Međutim, trebamo se upitati: slušam li ja Duha Svetoga koji je u meni ili on za mene ne postoji?“

Govoreći o svetkovini Duhova, Papa je podsjetio na dolazak Duha Svetoga apostolima koji su u strahu zatvoreni u Dvorani posljednje večere. Ali Duh Sveti im je promijenio srca, te su hrabro išli propovijedati. Tako i vjernicima danas, Duh Sveti daje hrabrosti i mijenja život, daje hrabrosti za kršćanski život. Dovoljan je samo jedan dan da Duh Sveti promijeni život, da promijeni srce.

Kršćani poput mlake vode

„Ali često nailazimo na kršćane koji su poput mlake vode, ni topli ni hladni, jer im nedostaje hrabrosti“, primijetio je Papa te ponovno ističući da Duh Sveti daje hrabrosti za kršćanski život, potaknuo vjernike na molitvu Duhu Svetomu.

„Osim toga, onoga dana Pedesetnice bilo je ljudi svih naroda, svih jezika, svih kultura. Sa svim tim ljudima Duh Sveti gradi Crkvu. Ali to ne znači da ih sve čini jednakima“, napomenuo je Papa. „Svi različiti, ali sa samo jednim srcem, s ljubavlju koja nas povezuje. Duh je taj koji nas spašava od opasnosti da nas sve učini jednakima. Ali ne, svi smo otkupljeni, sve nas Otac voli, sve nas Isus Krist poučava. Ali, što čini Duh Sveti? Čini da smo ‘svi zajedno’“, kazao je papa Franjo te dodao: „Duh Sveti stvara sklad. Sklad Crkve. Svatko je drugačiji od drugoga, ali u skladnom ozračju.“

Čudo Pedesetnice

„To je današnje čudo: uzeti ustrašene ljude i učiniti ih hrabrima; uzeti muškarce i žene svih kultura i učiniti od njih jedinstvo, učiniti od njih Crkvu“, istaknuo je papa Franjo te napomenuo da je svima potreban Duh Sveti kako bi unio sklad u dušu, u obitelj, grad, društvo, na radno mjesto.

„S druge strane suprotnost slozi je rat, borba jednih protiv drugih. Kada se ratuje i bori među braćom, nije Duh taj koji djeluje“, istaknuo je papa Franjo te podsjetio da je na dan Pedesetnice s apostolima bila Djevica Marija. Stoga je potaknuo vjernike da ju mole da dade milost da prime Duha Svetoga te da ih, kao Majka, nauči primati ga, izvijestio je Vatican News.