Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa najavio dan molitve za Libanon

Vatikan (IKA)

Papa Franjo najavio je na kraju opće audijencije održane u Dvorištu sv. Damaza u Vatikanu u srijedu 2. rujna da će se 4. rujna održati opći dan molitve i posta za Libanon.

Libanon ne smije biti napušten u svojoj samoći, rekao je Papa u svome apelu izgovorenom nakon pozdrava vjernicima na različitim jezicima, te potaknuo sve Libanonce da se nastave nadati i smognu snagu i energiju potrebne da krenu ispočetka. Uz Papu je u trenucima dok je čitao svoj apel za Libanon stajao maronitski libanonski svećenik Georges Breidy držeći u ruci zastavu te zemlje. Prošlo je mjesec dana od tragične eksplozije u Bejrutu, podsjetio je Papa te citirao riječi koje je Ivan Pavao II. izgovorio prije 30 godina u jednom ključnom trenutku za povijest te zemlje: „Suočeni s opetovanim tragedijama koje je svaki od stanovnika te zemlje upoznao, svjesni smo silne opasnosti koja prijeti samoj opstojnosti zemlje. Libanon ne smije biti napušten u svojoj samoći“.

Foto: Vatican Media

Papa je primijetio kako je više od stotinu godina Libanon bio „zemlja nade“ i da su „Libanonci uvijek čuvali svoju vjeru u Boga i pokazali sposobnost učiniti svoju zemlju jedinstvenim mjestom snošljivosti, poštivanja i suživota u toj regiji“. „Duboko je istinita – nastavio je Sveti Otac – tvrdnja da Libanon predstavlja nešto više od države: Libanon je poruka nade, to je primjer pluralizma kako za Istok tako i za Zapad. Za dobro same te zemlje, ali i svijeta, ne smijemo dopustiti da ta baština bude izgubljena“.

Papa je u svojoj poruci potaknuo libanonski narod da ustraje u nadi i smogne snagu za novi početak. Od političara i vjerskih vođa zatražio je da im na prvome mjestu bude opće dobro i „da se iskreno i transparentno založe u djelu obnove“, a međunarodnu zajednicu da podupre tu zemlju. Posebnu poruku Papa je uputio svima onima koji su pogođeni nedavnom razornom eksplozijom u glavnome gradu. „Hrabro, braćo! Vjera i molitva neka vam budu snagom. Ne napuštajte svoje domove i svoju djedovinu, ne dopustite da propadnu snovi onih koji su vjerovali u budućnost lijepe zemlje blagostanja“.

Pastire mjesne Crkve, sve svećenike, redovnike i redovnice pozvao je da budu blizu svome narodu prednjačeći u primjeru siromaštva i poniznosti te da budu „tvorci sloge“ i „istinske kulture susreta“.

Papa je zatim najavio posebnu inicijativu koju su okupljeni pozdravili pljeskom: „Želim sve pozvati na opću molitvu i post za Libanon, koji će se održati u petak, 4. rujna“, rekao je Papa najavivši kako toga dana namjerava u Libanon poslati kardinala državnog tajnika kao svoga predstavnika. „Pozivam također braću i sestre drugih vjeroispovijesti i vjerskih tradicija da se pridruže toj inicijativi na načine koje budu smatrali najprikladnijima“, pozvao je Papa.

Ključne riječi:
apel dan molitve i posta libanon Papa