Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Neka u Rimu za Jubilej ne nedostaje „gradilišta“ kršćanske ljubavi

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u ponedjeljak 24. lipnja 2024. u audijenciju članove Društva svetoga Petra (Circolo San Pietro), čija je misija služiti potrebitima i baviti se volonterskim aktivnostima, izvijestio je Vatican News.

Misleći na sljedeću godinu, koja će biti Sveta godina, i s pogledom na Rim koji je pun gradilišta, papa Franjo je istaknuo da je „gradilište“ koje ne smije nedostajati gradilište ljubavi.

„Hodočasnici i turisti koji dolaze u Rim trebaju ‚udisati‘ zrak kršćanske ljubavi, koja nije samo pomoć, nego je ona briga o dostojanstvu, to je blizina, to je življeno dijeljenje, bez oglašavanja, bez svjetla reflektora. Svojom prisutnošću, svojom blizinom, suosjećanjem i nježnošću i vi pripremate grad za Jubilej brinući, ne o ulicama ili infrastrukturama, nego o srcima i tijelima siromaha, koji su, kako reče sveti Lovro, blago Crkve“, rekao je.

Zahvalnost za obavljenu uslugu

Papa je u Apostolskoj palači primio oko četiri stotine članova rimske udruge koja 155 godina brine o najpotrebitijima kroz konkretna djela solidarnosti, dokumentirana u knjizi sa svim obraćanjima rimskih prvosvećenika upućenima društvu, koja je darovana papi Franji. Sveti se Otac radovao tom susretu jer – kako je rekao na početku govora – audijencija s njima audijencija je u znaku zahvalnosti, koja je lijepi „okus“ života; zahvalnosti za službu pruženu siromasima Rima, u ime Pape i svete majke Crkve.

Sjećanje na korijene ključno za budućnost

Papa Franjo im je savjetovao da ne gube sjećanje na korijene jer oni su bitni s obzirom na to da bez korijena nema života, nema budućnosti. Istodobno je potaknuo da ne ostanu vezani za prošlost.

„Pazite da ne ‚sterilizirate‘ svoje korijene! Sjećanje je organ budućnosti, sve dok su korijeni živi i zdravi. Zato vas ohrabrujem da svoje nasljeđe vrijednosti i iskustva prenosite mladima. Potrebni su mladi koji će ići naprijed“, kazao je.

Starije osobe mogu dati poticaj mladima

Papina je želja, dakle, da bake i djedovi Društva svetoga Petra prenesu svoje iskustvo svojim unucima. Prisutne je stoga potaknuo da razmišljaju o bogatstvu življene vjere, konkretnoga milosrđa i ljubavi prema siromašnima, koje primjer starije osobe može pružiti, kao i o energiji, kreativnosti i zanosu koje, sve to, može dati mlada osoba.

Svjedočanstvo Petra Jurja Frassatija koji će uskoro biti svetac

Potom se spomenuo blaženoga Petra Jurja Frassatija, koji će – kako je rekao – „uskoro biti svetac“, a koji je u Torinu pohađao siromašne odlazeći u njihov dom da bi im donio pomoć. Riječ je o mladiću iz bogate obitelji koji se nije izgubio u „lagodnom životu“, jer je u njemu bila limfa Duha Svetoga, ljubav prema Isusu i prema braći – istaknuo je papa Franjo.