Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa podržao javno izlaganje Torinskog platna na Veliku subotu

Vatikan (IKA)

Nadbiskup Torina Cesare Nosiglia primio je pismo podrške od Svetog Oca Franje poslano 9. travnja za svoju ideju da putem izravnog prijenosa na internetu i društvenim mrežama Torinsko platno ponovno izloži široj javnosti. To će se i dogoditi tijekom obreda u katedrali u Torinu na Veliku subotu 11. travnja, a vjernici će tijekom prijenosa moliti za zaustavljanje smrtonosne pandemije koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet i praktički sve ljude na Zemlji prisilno zatvorila u njihove domove, prenosi u petak 10. travnja englesko izdanje Vatican Newsa.

Papa Franjo za vrijeme molitve na Veliki petak 10. travnja u Vatikanu / Foto: Reuters/PIXSELL/POOL

Podsjetimo, za Torinsko platno se vjeruje da je njime bio ogrnut Isus Krist nakon smrti na križu. Dugo je 4,42 metra, široko 1,13 metara, a na njemu se vidi obris muškarca posve izranjavanog, a koje ukazuje na to da je prije svoje smrti bio mučen i razapet. Inače, posljednji puta Torinsko platno bilo je izloženo javnosti prije pet godina, od 19. travnja do 24. lipnja 2015. godine, te ga je tom prigodom vidjelo više od 2 milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta.

Torinsko platno
će svi zainteresirani vjernici moći uživo gledati i moliti se tijekom liturgije koja počinje u 17 sati putem službene internetske stranice Torinske nadbiskupije: https://www.diocesi.torino.it/site/diretta-della-celebrazione-con-mons-cesare-nosiglia ili putem službene internetske stranice Torinskog platna: www.sindone.org, kao i na Facebook stranici Torinske nadbiskupije: https://www.facebook.com/diocesitorino  ili putem YouTube kanala: https://www.youtube.com/watch?v=4vBl4onpq2A .

Već se pouzdano zna da se Torinsko platno prvi put pojavilo 1353. godine u sjeveroistočnoj francuskoj pokrajini Champagne u koju ga je donio francuski vitez Geoffroy de Charny, a u torinskoj katedrali čuva se od 1578. godine. Znakovito je i to da je papa sv. Ivan Pavao II. Veliki nazvao Torinsko platno „ogledalom Evanđelja“.

U svome pismu nadbiskupu Torina papa Franjo izražava svoju „toplu zahvalnost zbog ove geste torinskog nadbiskupa koja dolazi kao odgovor Božjeg naroda načetog pandemijom koronavirusa“.

“Pridružit ću se molitvi ovome presvetom platnu putem medija, gledajući u lik čovjeka oslikanoga u platnu.  U njegovom licu vidimo i lica mnogih naših bolesnih braće i sestara, poglavito onih koji su ostali sami i nezbrinuti. Kao kršćani, u svjetlu Svetoga pisma, mi u ovoj presvetoj tkanini pronalazimo Gospodina Isusa, koji je bio razapet, umro na križu i potom uskrsnuo. Mi mu povjeravamo naše molitve”, piše u pismu papa Franjo pozivajući sve vjernike da ovih dana budu u prisnom sjedinjenju s Kristom i njegovom mukom, te da osjete milost i radost Isusova uskrsnuća, prenosi u petak 10. travnja englesko izdanje Vatican Newsa.