Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa prvi put putuje novom talijanskom zrakoplovnom kompanijom ITA

Rim (IKA)

Papa Franjo na svoje 35. inozemno putovanje 2. prosinca kreće zrakoplovom nove talijanske zrakoplovne kompanije ITA, nasljednicom Alitalije, prenosi agencija Kathpress.

Tako će Papa u četvrtak za Cipar krenuti novom nacionalnom kompanijom, koja je u potpunosti u vlasništvu države – Italia Trasporto Aereo – ITA, koja je s domaćim i međunarodnim letovima počela 15. listopada. Papu Franju će 2. prosinca u zračnoj luci Fiumicino pozdraviti uprava nove kompanije na čelu s generalnim direktorom Alfredom Altavillom, ističe se u priopćenju ITA-e u srijedu 1. prosinca. Posada ima devetoro članova, od toga tri pilota, a kapetan je Riccardo Privitera, s iskustvom od ukupno 18.000 sati leta.

Alitalia, osnovana 1946. godine, sa sjedištem u rimskoj zračnoj luci Fiumicino, bila je prvi zračni prijevoznik na svijetu koji je prevozio papu papinskim zrakoplovom popularno nazvanim „Shepherd One” (Pastir 1). U svojoj povijesti vozila je četvoricu papa u 171 različitu zemlju svijeta, između ostalih i Hrvatsku.

Papa Franjo posljednji je puta letio Alitalijom sredinom rujna – u Budimpeštu i Slovačku, čime je završila 57-godišnja era. Prvi je puta njome letio 4. siječnja 1964. sv. Pavao VI. i to u Jordan i Izrael.

Nakon desetljeća financijskih teškoća Alitalia je 2017. proglasila bankrot a nakon milijardi državnih subvencija i zatim posljedica pandemije Covida 19, u četvrtak 14. listopada odradila je svoj posljednji let.