Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa se susreo s mađarskim predsjednikom i premijerom

Budimpešta (IKA)

Po dolasku u Međunarodnu zračnu luku Budimpešti u nedjelju 12. runa u 7.45 sati, papi Franji je dobrodošlicu došao uputiti potpredsjednik Vlade Republike Mađarske gospodin Zsolt Semjén. Dvoje djece odjevene u tradicionalnu odjeću darovalo je Papi cvijeće.

Nakon predstavljanja izaslanstava, Papa i potpredsjednik Vlade otputovali su automobilom do Muzeja likovnih umjetnosti u Budimpešti.

Po dolasku u Muzej, Svetog Oca su primili predsjednik Republike gospodin János Áder i predsjednik Vlade gospodin Viktor Orbán te su se zajedno uputili u Romaničku dvoranu Muzeja. Potom je, nakon službenog fotografiranja, održan privatni susret koji je trajao četrdesetak minuta kao što je bilo i predviđeno programom. Među temama razgovora, kako je priopćio Tiskovni ured Svete Stolice, bili su uloga Crkve u zemlji, zalaganje za očuvanje stvorenog svijeta, obrana i promicanje obitelji.

Nakon susreta uslijedila je razmjena darova. Papa Franjo je predsjedniku Aderu darovao sliku mozaik koja prikazuje “Papinski blagoslov na Trgu sv. Petra” s ulja na platnu iz 19. stoljeća koje se danas čuva u Rimskom muzeju, a premijeru Orbanu jedan triptih.