Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa se susreo s velikim ajatolahom Al-Sistanijem

Najaf (IKA)

Papa Franjo je drugoga dana apostolskog pohoda Iraku, u subotu 6. ožujka ujutro otputovao u Najaf na jugu zemlje, sveto mjesto šijitskih muslimana i susreo se s velikim ajatolahom Sayyidom Ali Al-Husaynijem Al-Sistanijem, najvišim šijitskom autoritetu u današnjem Iraku.

Susret je održan u rezidenciji velikog ajatolaha pored džamije imama Alija koja se smatra trećim najvažnijim svetim mjestom šijitskih muslimana nakon Meke i Prorokove džamije u Medini. Kako je priopćio ravnatelj Tiskovnog ured Svete Stolice Matteo Bruni, tijekom posjeta, koji je trajao oko četrdeset i pet minuta, Sveti Otac istaknuo je važnost suradnje i prijateljstva među religijskim zajednicama kako bi, njegujući međusobno poštovanje i dijalog, mogle pridonijeti dobru Iraka, regije i cijelog čovječanstva.

Sastanak je bio prigoda da Papa zahvali velikom ajatolahu Al-Sistaniju što je zajedno sa šijitskom zajednicom, suočen s nasiljem i velikim nedaćama posljednjih godina, stao u obranu najranjivijih i najprogonjenijih, potvrđujući time svetost ljudskog života i važnost jedinstva iračkog naroda. Odlazeći od velikog ajatolaha, Sveti Otac izjavio je da nastavlja moliti da Bog, Stvoritelj svih, podari budućnost mira i bratstva voljenoj zemlji Iraku, Bliskom Istoku i cijelom svijetu.

Nakon susreta s velikim ajatolahom Sveti Otac otputovao je u drevni grad Ur. U 9 sati po srednjeeuropskom vremenu održat će se međureligijski susret na ravnici u Uru Kaldejskom, domovini praoca Abrahama.