Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa uputio poruku članovima Međunarodne katoličke komisije za migracije

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo uputio je poruku članovima Međunarodne katoličke komisije za migracije (ICMC), povodom njihovoga plenarnog zasjedanja, objavio je u ponedjeljak 30. svibnja Vatocan News.

ICMC je osnovao 1951. papa Pio XII. da bi se stvorila mreža među biskupskim konferencijama diljem svijeta da bi im se pomoglo u pastoralnoj skrbi za migrante i izbjeglice.

U poruci se Sveti Otac prisjeća začetka komisije, ističući da članove na aktualnom zasjedanju čekaju brojni važni zadaci – među njima i izbor novog upravnog tijela, potvrđivanje novih statuta i određivanje operativnih smjernica za nadolazeće godine. Stoga Papa nudi i nekoliko točaka koje će im pomoći u razlučivanju na zasjedanju.

Kolegijalni izraz biskupa

Sama priroda i crkveno poslanje Komisije razlikuje ju od drugih organizacija u civilnomu društvu i u Crkvi. Ona je kolegijalni izraz biskupa o pastoralnom djelovanju na području migracija. Biskupi, u zajedništvu s papom, sudjeluju u brizi za opću Crkvu u vezi mira, ljubavi i jedinstva (Lumen Gentium 22) – naglašava papa Franjo.

Napominje stoga kako je Komisija spomenuta u Apostolskoj konstituciji Praedicate Evangelium, uključena u nadležnosti Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, da bi se njena priroda i poslanje mogli zaštiti u skladu s njenim temeljnim načelima. Na vašem plenarnom zasjedanju službeno predstavljate biskupske konferencije povezane s Komisijom. Vaša prisutnost potvrđuje njihovu spremnost na zajednički rad na dobrodošlici, zaštiti, promicanju i integraciji migranata i izbjeglica – naglašava Papa u poruci.

Dvije razine djelovanja

Crkveno poslanje Komisije – nastavlja – provodi se na dvjema razinama: ad intra i ad extra. Pozvana je najprije ponuditi stručnu pomoć biskupskim konferencijama i biskupijama koje imaju potrebu odgovoriti na današnje mnoge i složene izazove u pogledu migracija. Nastoji, dakle, promicati razvoj i provedbu projekata pastorala za migrante i specijaliziranog osposobljavanja pastoralnih djelatnika u području migracija, u službi pojedinih Crkvi i u skladu sa svojim nadležnostima.

Ad extra, Komisija je pozvana odgovoriti na globalne izazove i migracijske hitnosti usredotočenim programima, uvijek u zajedništvu s mjesnom Crkvom. Kao organizacija civilnog društva na međunarodnoj razini, Papa napominje da je Komisija isto tako uključena u zagovaranje. Komisija izražava predanost Crkve i radi na široj međunarodnoj svijesti o pitanjima koja uključuju migracije. Na taj način potiče poštovanje ljudskih prava i promiče ljudsko dostojanstvo u skladu sa socijalnim naukom Crkve.

Prihvaćeni, zaštićeni, voljeni

Mnoge aktivnosti Komisije imale su doista odlučujući utjecaj–  ističe Papa – zahvaljujući im na radu proteklih 70 godina. Posebno vam zahvaljujem na vašim predanim naporima u pomoći Crkvama da odgovore na izazove povezane s golemim raseljavanjem osoba uzrokovanim sukobom u Ukrajini, gdje je zabilježeno najveće kretanje izbjeglica u Europi od Drugoga svjetskog rata – navodi Papa.

Istodobno – dodaje – ne možemo zaboraviti milijune tražitelja azila, izbjeglica i raseljenih osoba u drugim dijelovima svijeta, koji očajnički trebaju biti prihvaćeni, zaštićeni i voljeni. Kao Crkva, želimo služiti svima i marljivo raditi na izgradnji budućnosti mira. Imate priliku dati lice dobrotvornoj djelatnosti Crkve u njihovo ime – zaključio je papa Franjo, prenosi Vatican News.