Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa uputio poruku mladima povodom pete obljetnice objavljivanja pobudnice "Christus vivit"

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je uputio Poruku mladima iz cijeloga svijeta povodom pete godišnjice objavljivanja posinodske apostolske pobudnice "Christus vivit". Krist je živ i ljubi vas beskrajnom ljubavlju. On je dao svoj život za vas i u svojoj ljubavi prema vama ne čeka da budete savršeni. Primili ste veliko poslanje: pred svima svjedočiti radost koja se rađa iz prijateljstva s Kristom, piše Papa.

Dragi mladi, Krist je živ i želi da ti budeš živ! Ta sigurnost uvijek čini da moje srce preplavi radost, a sada me nadahnjuje da vam napišem ovu poruku, pet godina nakon objave apostolske pobudnice Christus vivit, ploda skupštine Biskupske sinode koja je imala za temu: “ Mladi, vjera i razlučivanje zvanja”, piše Papa na početku svoje poruke.

Želio bih, nadasve, da vam moje riječi budu izvor obnovljene nade. U današnjem svijetu, obilježenom tolikim sukobima i tolikom patnjom, pretpostavljam da se mnogi od vas osjećaju obeshrabreno. Stoga bih zajedno s vama želio krenuti od navještaja koji je temelj naše nade i nade cijelog čovječanstva: „Krist je živ!“

To ponavljam svakom od vas pojedinačno: Krist je živ i ljubi te beskrajnom ljubavlju. Na njegovu ljubav prema vama ne utječu vaši propusti ili pogreške. On je dao svoj život za tebe i u svojoj ljubavi prema tebi ne čeka da budeš savršen/a. Pogledaj njegove ruke raširene na križu i „pusti da te uvijek iznova spašava“. Hodaj s njim kao s prijateljem, primi ga u svoj život i dopusti mu da dijeli sve radosti i nade, probleme i borbe tvoje mladosti. Vidjet ćeš da će put pred tobom postati jasniji i da će te vaše teškoće mnogo manje opterećivati, jer će ih on nositi s tobom. Zato se svakodnevno moli Duhu Svetome koji “te sve dublje uvodi u Kristovo srce, kako bi bio sve više ispunjen njegovom ljubavlju, njegovim životom i njegovom snagom”.

Kako silno želim da ovaj navještaj dopre do svakoga od vas, da ga prihvatite kao živog i istinitog u svojim životima i osjetite želju da ga dijelite sa svojim prijateljima! Jer ste primili veliko poslanje: pred svima svjedočiti radost koja se rađa iz prijateljstva s Kristom, piše Papa u poruci mladićima i djevojkama iz cijeloga svijeta.

Na početku svog pontifikata, na Svjetskom danu mladih u Rio de Janeiru, potaknuo sam vas da se čuje vaš glas! Danas vas još jednom molim: neka se vaš glas čuje! Naviještajte, ne toliko riječima nego svojim životom i srcem, istinu da je Krist živ! I na taj način pomozite cijeloj Crkvi da ustane i krene uvijek iznova nositi njegovu poruku cijelom svijetu.

Samo na taj način, u svjetlu njegove prisutnosti, vaše će se sjećanje na prošlost pokazati plodnim, naći ćete hrabrosti u sadašnjosti i biti spremni suočiti se s budućnošću s nadom. Pronaći ćete slobodu koja vam je potrebna da prenosite povijest svojih obitelji, svojih baka i djedova, svojih roditelja i vjerskih tradicija svojih zemalja, te da i sami budete nositelji sutrašnjice, tvorci budućnosti.

Pobudnica Christus vivit plod je Crkve koja želi ići naprijed zajedno slušanjem, dijalogom i stalnim razlučivanjem volje Gospodnje. Zato su prije više od pet godina, u pripremi Sinode o mladima, mnogi od vas, iz raznih dijelova svijeta, bili zamoljeni da iznesu vlastita nadanja i očekivanja. Stotine mladih ljudi došlo je u Rim i zajedno su radili nekoliko dana, prikupljajući ideje koje će predstaviti Sinodi. Zahvaljujući svom radu biskupi su mogli doći do šire i dublje vizije našeg svijeta i Crkve. Bilo je to pravo “sinodalno iskustvo”; donijelo je velike plodove i utrlo put novoj Sinodi koju sada, u ovim godinama, slavimo upravo na temu sinodalnosti. Kao što čitamo u Završnom dokumentu Sinode 2018., “sudjelovanje mladih pomoglo je ‘ponovnom buđenju’ sinodalnosti, koja je ‘konstitutivni element Crkve’”. Sada, na ovoj novoj etapi našeg crkvenog putovanja, više nego ikad trebamo se oslanjati na vašu kreativnost kako bismo istražili nove putove, uvijek u vjernosti svojim korijenima.

Dragi mladi, vi ste živa nada Crkve na putu! Zbog toga vam zahvaljujem na vašoj prisutnosti i vašem doprinosu životu Tijela Kristova. I ohrabrujem vas da nas nikada ne ostavite bez svog dobrog načina „pravljenja buke“ i vašeg vlastitog posebnog načina življenja i proglašavanja radosti uskrslog Isusa! To je moja molitva; i molim vas da molite za mene, kaže se na kraju Papine poruke mladima povodom 5. obljetnice pobudnice “Christus vivit”.