Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Za izliječiti svijet od nasilja trebamo sposobne vođe nadahnute bratskom ljubavlju

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak, 25. kolovoza u Vatikanu sudionike susreta održanog u organizaciji Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca (International Catholic Legislators Newwork), prenosi Vatican News.

Papa je potaknuo sudionike susreta da rade za svijet u kojem će biti više pravde, bratstva i mira uz pomoć zakonodavnih procesa koji promiču dobrobit svih i rješavaju situacije nejednakosti u društvu.

Pozdravljajući prisutne, papa Franjo zahvalio je kardinalu Christophu Schönbornu i dr. Altingu von Geusauu na uvodnim riječima te pozdravio Ignacija Afrema II., patrijarha Sirijske pravoslavne crkve.

Ističući tri ključne riječi – pravda, bratstvo i mir – Papa je kazao kako se nada da one mogu pomoći u njihovim raspravama u nadolazećim danima. Susret Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca usredotočen je na temu unapređenja pravde i mira u trenutnoj geopolitičkoj situaciji, obilježenoj sukobima i podjelama koje utječu na mnoga područja svijeta.

Sveti je Otac pojam „pravde” definirao kao volju da se svakoj osobi da ono što joj pripada. Prema biblijskoj tradiciji također uključuje konkretne radnje usmjerene na njegovanje ispravnih odnosa s Bogom i s drugima, kako bi dobro pojedinaca i zajednice moglo procvjetati.

U današnjem svijetu mnogi ljudi vape za pravdom, osobito najranjiviji koji često nemaju glas, koji od civilnih i političkih vlasti traže zaštitu svojih temeljnih ljudskih prava učinkovitom politikom i zakonodavstvom, podsjetio je Sveti Otac.

„Vaš je izazov raditi na očuvanju i poboljšanju onih ispravnih odnosa u javnoj sferi koji omogućuju da se prema svakoj osobi postupa s poštovanjem i s ljubavlju, koja joj pripada.“

Papa se posebno osvrnuo na siromašne, migrante i izbjeglice, bolesne i starije osobe, žrtve trgovine ljudima i one koji su u opasnosti da budu iskorišteni ili odbačeni zbog današnje kulture odbacivanja.

Pravedno društvo ne može postojati bez veze bratstva – bez osjećaja zajedničke odgovornosti i brige za cjeloviti razvoj i dobrobit svakog člana naše ljudske obitelji, istaknuo je nadalje papa Franjo. Iz tog razloga, globalna zajednica bratstva utemeljena na praksi društvenog prijateljstva poziva na bolju vrstu politike, onu koja je istinski u službi općeg dobra.

„Želimo li izliječiti svijet od suparništva i nasilja koji proizlaze iz želje za dominacijom, a ne za služenjem, ne trebamo samo odgovorne građane nego i sposobne vođe nadahnute bratskom ljubavlju usmjerenom posebno prema onima u najnesigurnijim životnim uvjetima.“

U tom je pogledu Sveti Otac ohrabrio stalne napore na nacionalnoj i međunarodnoj razini za rad na usvajanju politika i zakona koji nastoje riješiti, u duhu solidarnosti, mnoge situacije nejednakosti i nepravde koje prijete društvenom tkivu i urođenom dostojanstvu svih ljudi.

Papa Franjo je potom dodao kako nastojanje da izgradimo našu zajedničku budućnost zahtijeva stalnu potragu za mirom. Mir, kazao je, nije samo odsutnost rata, već put do trajnog mira zahtijeva suradnju, osobito onih koji imaju veću odgovornost, u ostvarivanju ciljeva koji su od koristi svima.

Nadalje je objasnio da mir proizlazi iz trajne predanosti međusobnom dijalogu, strpljivog traženja istine i spremnosti da se autentično dobro zajednice stavi ispred osobne koristi. Kako bi se to postiglo, Papa je istaknuo važnost zakonodavaca i političkih vođa, napominjući da se pravi mir može postići samo dalekovidnim političkim procesima i zakonodavstvom kako bi se izgradio društveni poredak utemeljen na univerzalnom bratstvu i pravdi za sve.

Na kraju je Sveti Otac molio da Gospodin osposobi katoličke zakonodavce da postanu kvasac za obnovu građanskog i političkog života i svjedoci političke ljubavi prema onima koji su najpotrebitiji. Molio je neka ih njihova revnost za pravdu i mir, hranjena duhom bratske solidarnosti, nastavi voditi u plemenitoj potrazi za doprinosom napretku Božjeg kraljevstva u našem svijetu.