Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa za Reuters: Nulta tolerancija prema zlostavljanju nepovratan je put

Vatikan (IKA)

Papa Franjo se u razgovoru za novinsku agenciju Reuters, u subotu 2. srpnja, osvrnuo na aktualne događaje u Crkvi i svijetu, prenosi Vatican News. Donosimo peti dio sažetka razgovora s novinarom Reutersa Philom Pullellom, u kojem je Papa govorio o borbi protiv pedofilije.

„Crkva je polako počela s nultom tolerancijom i krenula je dalje. U tom smislu vjerujem da je smjer koji smo zauzeli nepovratan. To je nepovratno. Danas je to problem o kojem se ne govori“, rekao je Sveti Otac.

Odgovarajući na pitanje o otporu, koji se u nekim slučajevima nailazi na lokalnoj razini u primjeni mjera protiv zlostavljanja, Papa je primijetio da otpora ima, ali da je svaki put sve više svijesti da je to put. Papa Franjo podsjetio je na podjelu Dikasterija za nauk vjere na dva dijela, posvetivši jedan suđenjima za zlostavljanje. „Stvari idu dobro“, komentirao je.

Sveti je Otac zatim spomenuo jedan nedavni susret s posjetiteljima koji su ga podsjetili da se u njihovoj zemlji oko 46 posto zlostavljanja događa unutar obitelji i napomenuo da je to strašno.

Nakon što je podsjetio što pokazuju statistike, Papa je dodao kako to ništa ne opravdava. Čak i da je samo jedan slučaj, bilo bi sramotno te bi se trebalo boriti protiv toga. „Kao svećenik moram pomoći ljudima rasti i spasiti ih. Ako ih zlostavljam, ubijam ih. To je užasno“, rekao je.

„Nulta tolerancija“, zaključio je Papa, pohvalivši rad bostonskog nadbiskupa  kardinala Seana O’Malleya i predsjednika Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika te tajnika Povjerenstva vlč. Andrewa Smalla. „Skidam kapu kardinulu O’Malleyju, hrabar je to čovjek. Ima hrabrost kapucina, zaista veliki čovjek. A i Povjerenstvu za zaštitu maloljetnika, koje dobro radi sada s vlč. Smallom koji je isto tako hrabar, dobro radi. Potpuno podržavam ovo“, rekao je Sveti Otac, prenosi Vatican News u subotu 9. srpnja.