Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina videoporuka povodom II. Svjetskog dana ljudskog bratstva

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je videoporuku u povodu II. Svjetskog dana ljudskog bratstva, koji se slavi 4. veljače.

Papina poruka, kao i video poruka Velikog imama Al Azhara Ahmeda Al-Tayyeba, otvaraju “Okrugli stol ljudskog bratstva i saveza za globalnu toleranciju”, koji u Paviljonu održivosti, na Expo Universal Dubai 2020, obilježava drugi dan susreta na temu “Pod istim nebom” i treću godišnjicu potpisivanja povijesnog Dokumenta o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, kojim je u Abu Dhabiju započeo hod.

Papa Franjo prisjeća se toga trenutka na početku svoje poruke, pozdravljajući “s ljubavlju i poštovanjem” Velikog imama s kojim je potpisao deklaraciju. „Posljednjih godina hodimo kao braća i sestre u svijesti da smo, poštujući naše kulture i tradicije, pozvani graditi bratstvo i sestrinstvo kao barijeru protiv mržnje, nasilja i nepravde”, poručio je Sveti Otac.

Papa zahvaljuje ostalim “suputnicima”, počevši od šeika Mohammeda bin Zayeda “na njegovoj stalnoj predanosti” bratstvu, Višem odboru za ljudsko bratstvo “za razne inicijative promicane u različitim dijelovima svijeta”, te Općoj skupštini Ujedinjenih naroda “jer je rezolucijom iz prosinca 2020. omogućila da se danas proslavi drugi Međunarodni Dan ljudskog bratstva. Zahvalnost se nastavlja i svim “građanskim i religijskim institucijama koje podupiru ovu plemenitu nakanu”.

Bratstvo je jedna od temeljnih i univerzalnih vrednota koja bi trebala biti temelj odnosâ među narodima, tako da se oni koji trpe ili su obespravljeni ne osjećaju isključenima i zaboravljenima, već prihvaćenima i podržanima kao dio jedne ljudske obitelji. Mi smo braća!, istaknuo je Papa u videoporuci.

U međusobnom i zajedničkom duhu bratstva, svi moramo raditi na promicanju kulture mira koja potiče održivi razvoj, toleranciju, uključenost, međusobno razumijevanje i solidarnost.

Svi živimo pod istim nebom, neovisno o tome gdje i kako živimo, boji naše kože, vjeri, društvenom sloju kojem pripadamo, spolu, dobi, materijalnim prilikama ili našem zdravstvenom stanju. Svi smo različiti, ali jednaki, a ovo vrijeme pandemije je to jasno pokazalo, ističe Papa u svojoj poruci ponovivši još jednom da se „nitko ne spašava sam“.

Svi živimo pod istim nebom i, u Božje ime, mi koji smo njegova stvorenja moramo priznavati jedni druge braćom i sestrama. Kao vjernici različitih vjerskih tradicija, moramo odigrati jednu ulogu. Koja je to uloga? Pomoći našoj braći i sestrama da uzdignu pogled i molitvu k Nebu. Podignimo oči k Nebu, jer tko se iskrena srca klanja Bogu, taj ljubi i bližnjega. Bratstvo nas potiče otvoriti se Ocu sviju i omogućuje nam da na druge gledamo kao na svoju braću ili sestre, da zajedno dijelimo život, da se međusobno podupiremo i da ljubimo i upoznajemo druge.

Svi živimo pod istim nebom, nastavio je Sveti Otac. Sada je pravo vrijeme za zajednički hod. Ne ostavljajte to za sutra ili neizvjesnu budućnost. Sada je pravo vrijeme za zajednički hod: vjernici i svi ljudi dobre volje, svi zajedno. Ovo je milosni dan da pružimo ruku, da slavimo naše jedinstvo u različitosti – jedinstvo, a ne jednoličnost, jedinstvo u različitosti – kako bismo zajednicama i društvima u kojima živimo poručili da je došlo vrijeme bratstva. Svi zajedno, jer je bitno živjeti u solidarnosti jedni s drugima. I zato, ponavljam, sada nije vrijeme za ravnodušnost: ili smo braća i sestre, ili se sve ruši… Vidimo to u malim ratovima, u ovom trećem svjetskom ratu koji se sada vodi u dijelovima, kako se narode uništava, kako djeca nemaju što jesti, kako su prikraćeni za obrazovanje… To je uništenje, istaknuo je Papa.

Ovo nije vrijeme za zaborav. Svaki dan se trebamo spomenuti onoga što je Bog rekao Abrahamu: da će, podigne li oči k nebu, vidjeti obećanje svojih potomaka, odnosno nas same (usp. Međureligijski susret u ravnici Ura, 6. ožujka 2021.). To se obećanje, dakle, također ispunilo u našim životima: obećanje o bratstvu golemom i sjajnom poput zvijezda na nebu.

Put bratstva je dug i izazovan, zaključio je Papa, težak je to put, ali je ipak sidro spasenja za čovječanstvo. Mnogim prijetećim znakovima, vremenima tame i logici sukoba suprotstavimo znak bratstva koji, prihvaćajući druge i poštujući njihov identitet, poziva ih na zajednički hod. Ne svi isti, nego kao braća i sestre, svaki sa svojom osobnošću, svojom jedincatošću, rekao je Papa pozvavši sve da se predano zalažu za mir i da konkretno odgovore na probleme i potrebe najmanjih, siromašnih i bespomoćnih.