Budi dio naše mreže
Izbornik

Papinska misijska djela u Austriji prikupila rekordan iznos donacija

Beč (IKA)

Papinska misijska djela u Austriji – „Missio“ prošle godine prikupila su 18.2 milijuna eura donacija, što je rekordan iznos, navodi se u godišnjem izvješću zaklade za 2022., prenosi Kathpress.

Visoki iznos donacija svrstava Papinska misijska djela među deset najvećih donatorskih organizacija u Austriji.

Prošle godine je zahvaljujući donacijama pružena potpora ukupno 660 projektima u svijetu. Težište pomoći u zemljama južne polutke bilo je u područjima obrazovanja, socijalnog rada i potpore u katastrofama.

„Ovo je uspjeh za ljude kojima pomažemo. Bili smo u mogućnosti pomoći tri puta više nego prije nekoliko godina“, izjavio je nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela cistercit o. Karl Wallner. Prema njegovim riječima, pomaganje omogućuje doživljaj svjetske Crkve koja se nalazi pred velikim izazovima.

„Nije samo siromaštvo ono što pogađa ljude na globalnom jugu, nego i progoni i nevolje“, rekao je. Stoga smatra da je za „Missio“ tim važnije pomagati ljudima na licu mjesta zajedno s crkvenim partnerima.

Više od trećine ukupne pomoći, točnije 38.28 posto, slijevalo se u opće obrazovne projekte, posebice za djevojke, kao i u gradnju škola i projekte digitaliziranja.

Od 660 projekata, 192 su bila u Aziji, 78 u Europi, 48 u Americi i 8 u Oceaniji.

Među najveće projekte u 2022. ubraja se pomoć Ukrajini, u kojoj je s više od 200 tisuća eura pružena podrška prognanicima, prvenstveno majkama, djeci i starcima, omogućavanjem prenoćišta i opskrbom hranom i lijekovima.

Za dijelovima Pakistana koji su u ljeto 2022. bili pogođeni monsunskim kišama i poplavama, „Missio“ je izdvojio 190 tisuća eura. Ljudi koji su bili pogođeni tom nepogodom dobili su namirnice, pitku vodu, sanitarna postrojenja i medicinsku pomoć.

Zaklada je bila aktivna i u sušnim dijelovima Kenije, gdje je za namirnice i stočnu hranu izdvojeno više od 50 tisuća eura. S 52 tisuća eura pomogla je izbjeglicama u Burkini Faso, koji su zbog islamističkog terora bili prisiljeni napustiti svoju domovinu. Za njih je također izdvojeno 52 tisuće eura u humanitarnoj pomoći, medicinskim potrepštinama, hrani i odjeći.

Austrijski „Missio“ proslavio je 2022. stotu obljetnicu početka djelovanja.

Prvo misionarsko djelo – „Djelo za širenje vjere“ osnovala je 1822. u Lyonu, zajedno s drugim laicima, bl. Paulina Marija Jaricot. Papa Pio XI. proglasio je 1922. tri francuska misijska djela papinskima, a iste godine kardinal Gustav Piffl pokrenuo je njihovo djelovanje i u Austriji gdje su danas poznata pod imenom „Missio“.