Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Bartolomej: Franjo, ljubljeni brat s kojim dijelimo „blagoslovljeni hod“

Istanbul (IKA)

Pravoslavni ekumenski patrijarh Bartolomej uputio je čestitku papi Franji povodom desete godišnjice početka njegova pontifikata, koju s Vatican Newsa objavljujemo u cijelosti.

Posebna mi je čast i duboka radost izraziti iskrene čestitke mom ljubljenom bratu, papi Franji, za desetu obljetnicu njegova izbora za prvog biskupa naše sestrinske Crkve u Rimu. Tijekom ovih deset godina, naše prijateljstvo i suradnja, posebice u službi donošenja utjehe i mira cijelom Božjem narodu, te u mandatu promicanja skrbi i ozdravljenja za sve Božje stvorenje, okupili su nas je u našem zajedničkom uvjerenju i predanosti vidjeti lice i prihvatiti prisutnost Gospodina našega Isusa Krista u najmanjoj našoj braći i sestrama koji pate.

Dragi brate Franjo, cijenimo prioritete tvoga vodstva, pozdravljamo razboritost tvojih postupaka i divimo se napretku tvog mandata. Osobno, jedva čekam podijeliti sljedeće korake na tvom blagoslovljenom hodu dok se približavamo povijesnoj komemoraciji i izvanrednoj proslavi Prvog ekumenskog koncila u Niceji, gdje su formulirani glavni članci našeg kršćanskog vjerovanja. Ad multos annos, dragi moj prijatelju! Chrónia pollá!

Bartolomej I.,
ekumenski patrijarh u Carigradu