Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Pierbattista Pizzaballa posjetio grad Gazu

Gaza (IKA)

Jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa posjetio je u četvrtak 16. svibnja 2024. grad Gazu te pohodio katoličku Župu Svete obitelji, izvijestio je Vatican News.

To je prvi put da je kardinal Pizzaballa mogao ući u opkoljeni pojas nakon 7. listopada, kada je prvi put pohodio grad Gazu, što kasnije zbog sukoba Izraela i Hamasa nije bilo moguće.

Jeruzalemskog latinskog patrijarha pratili su veliki bolničar Suverenog malteškog reda fra Alessandro de Franciscis te župnik Gaze o. Gabriele Romanelli uz malo izaslanstvo. Prema priopćenju koje je objavio Jeruzalemski latinski patrijarhat, „susreli su se s napaćenim stanovništvom kako bi ga ohrabrili i prenijeli mu poruku nade, solidarnosti i podrške“.

„Njegovo Blaženstvo Pierbattista Pizzaballa predvodio je misu u župnoj crkvi s mjesnom zajednicom“, istaknuto je. Kardinal je tijekom boravka također posjetio pravoslavnu Župu sv. Porfirija.

Kako se navodi u priopćenju, pastoralni pohod župi u Gazi je prva faza zajedničke humanitarne misije Jeruzalemskog latinskog patrijarhata i Suverenog malteškog reda, u suradnji s organizacijom Malteser International i drugim partnerima, s ciljem isporuke hrane i medicinske pomoći stanovništvu u Gazi da bi se zadovoljile osnovne životne potrebe.

„Prošlo je dosta vremena otkako sam imao želju doći i vidjeti ih [kršćansku zajednicu u Gazi], upoznati ih. Konačno imam ovu priliku i jako sam sretan zbog toga“, rekao je kardinal Pizzaballa u videoporuci koju je objavio Jeruzalemski latinski patrijarhat.

Objasnio je da je svrha posjeta „prije svega biti s njima, zagrliti ih i podržati, uvjeriti se u kakvom su stanju, pokušati shvatiti što se može učiniti da se poboljšaju uvjeti i pomoći im na svaki mogući način“.

Kardinal je zatim pozvao sve kršćane da se pridruže „kršćanskoj zajednici Gaze u molitvi“. Papa Franjo izražava svoju stalnu zabrinutost za Župu Svete obitelji u Gazi, održavajući kontakt sa župnikom o. Gabrielom Romanellijem i pomoćnim župnikom o. Youssefom Assadom.

Otkako u enklavi traje oružani sukob između Izraela i militanata Hamasa, Papa gotovo svakodnevno telefonira u župu da bi se raspitao o situaciji i uputio riječi nade i duhovne blizine.

Župa Svete obitelji, koju opslužuju članovi Instituta Utjelovljene Riječi, jedina je katolička župa u pojasu Gaze. Kao što je slučaj u cijeloj Gazi, župa se suočava s nedostatkom hrane, vode i lijekova te izostankom grijanja tijekom niskih zimskih temperatura. Unatoč tome, župni kompleks, u kojem se nalazi i škola, i dalje pruža utočište stotinama ljudi koji su u ratu izgubili sve.