Budi dio naše mreže
Izbornik

Petrovo proslavljeno u isusovačkoj crkvi u Beogradu

Beograd (IKA)

U župnoj crkvi sv. Petra u Beogradu svečano je u četvrtak 29. lipnja proslavljena svetkovina sv. Petra i Pavla. Misno slavlje je predslavio superior Rezidencije isusovaca u Osijeku p. Ivan Matić.

Suslavili su superior Rezidencije isusovaca u Beogradu o. Marijan Steiner i domaći župnik o. Smiljan Milićević.

U propovijedi je propovjednik najprije ocrtao lik svetoga Petra, „Galilejskoga ribara, zanimljivog čovjeka, temperamentnog, naglog, kojemu je ‘srce bilo na jeziku’, ali koji je nekad bio i slab“, istaknuo je. „Vidimo u njemu kako se bore Božja nadahnuća i Sotonine varke. Pavao je drukčiji vjernik. Njegova je vjera doživjela iznenadan i silovit obrat, ali u jednom smjeru. Kada je jednom susreo Krista, ostao je zahvaćen Kristovom ljubavlju, dosljedan svojoj vjeri. Njegova hrabrost i svjedočenje trebala bi biti ideal svakoga od nas“, rekao je o. Matić.

Osvrnuo se i na navješteno Pavlovo pismo Timoteju u kojemu iznosi svoju oporuku. „U tri slike opisuje hod svog kršćanskog iskustva. Prva je liturgijska: ‘Ja se već prinosim za žrtvu ljevanicu’. Kao što se kod obreda žrtve ljevanice vino izlijeva na žeravicu i uzlazi Gospodinu, tako i Pavlov život postaje žrtva ljevanica. Ne ostavlja ništa za sebe, dajući sve za Krista i za Crkvu. Druga je slika ratnička: ‘Dobar sam boj vojevao’. Njegov život su uistinu bile stalne borbe, progonstva, oštri protivnici, no kada je izgledalo bezizlazno, Bog ga je izbavio. Treća je slika sportska: ‘Trku sam završio, vjeru sačuvao’. Kao što sportaš daje sve da pobijedi, tako je i Pavao uložio sve sile u vijenac pravednosti: ‘I siguran je da će mi Pravedni Sudac uzvratiti u onaj dan’.  Kroz sve te oluje koje je prošao priznaje: ‘Gospodin je bio sa mnom. On me je krijepio’“, naveo je o. Matić.

„Što je to Petar ‘prvi ispovjedio’, kako kaže danas predslovlje? Temelj naše vjere: ‘Ti si Krist, sin Boga živoga!’. Sigurno ni on nije bio svjestan u potpunosti što je ustvari izrekao, što nije čudno jer nije došlo od njega samoga. Možemo li slijediti vjeroispovijest današnjeg Petrovog nasljednika­, ne samo ono što nam je simpatično kod pape Franje, nego cjelokupnu ispovijest i poklad vjere koju Papa kao Kristov namjesnik i Petrov nasljednik zastupa, i to u današnje vrijeme kada se donose mnogi protubožji i protuljudski zakoni?  Možemo li prepoznati i prihvatiti Petrov govor kroz usta njegovog nasljednika? Petrova služba je i danas da čuva poklad vjere i odgovara potrebama Crkve i svijeta. S druge strane, Pavao je simbol onog karizmatičnog u Crkvi: djelovanja Duha Svetoga, novosti, prepoznavanja znakova vremena, osobnog angažmana, inicijative i kreativnosti. Prepoznajem li ja koje je osobite darove meni Bog udijelio? Shvaćam li da ti darovi ne pripadaju samo meni? Mogu li ih i želim li ih staviti u službu Boga, Crkve i čovjeka? Jesam li spreman biti bogatstvo i dobrobit ovome svijetu? Trebamo slijediti obojicu apostola, čuvati ono trajno i nepromjenjivo te biti spremni na novost djelovanja Duha Božjega“, dodao je na kraju o. Matić i u zaključku rekao kako „slavimo apostole koji su bili potpuno različiti: različitog porijekla, karaktera, a ipak ih povezuje nešto zajedničko – živjeli su i dali svoje živote za Krista“.

Na kraju svečanog misnog slavlja, o. Milićević je zahvalio svima koji su pomogli da proslava nebeskog zaštitnika ove Crkve izgleda svečano, ujedno čestitavši cijeloj župnoj zajednici, kao i hodočasnicima svetkovinu.