Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela obnova župne crkve Uznesenja BDM u Gori

Gora (IKA)

Počeli su radovi na stabilizaciji i hitnim mjerama osiguranja konstrukcije župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori, jedinom primjeru ranogotičke crkve na ovim prostorima, teško stradale u razornom potresu 29. prosinca 2020. godine.

Svi dijelovi kamene zidne konstrukcije gorske župne crkve i svetišta Majke naših stradanja Sisačke biskupije teško su oštećeni, došlo je do značajnog odvajanja zabatnih zidova i urušavanja. Urušen je zvonik, uništena su zvona kao i ulazni portal te ogradni zidovi cinktora.

Nakon intezivnih priprema i u dogovoru s Ministarstvom kulture i medija te Rješenja Konzervatorskog odjela u Sisku o mjerama zaštite, ovih dana započeli su radovi na stabilizaciji i hitnim mjerama osiguranja konstrukcije. Ove mjere predviđaju razgradnju zabatnih zidova, razgradnju zvonika te stabilizaciju rozete na pročelju. Elaborat hitnih mjera sanacije izradila je tvrtka K2 d.o.o., a radove izvodi Međimurje graditeljstvo d.o.o.

Na tom istom mjestu prvo je bila sagrađena romanička crkva u 11. stoljeću, zatim je u prvoj polovini 13. stoljeća preuređena u templarsku gotičku crkvu koja je stradala u dugogodišnjim ratovima s Osmanlijama. Nakon prestanka tih ratova na samom početku 18. stoljeća popravljena je i dograđena u baroknom stilu. Ta crkva bila je u potpunosti srušena u Domovinskom ratu, početkom listopada 1991. godine. Nakon rata, rekonstruirana je gotička dvoranska crkva sa zvonikom na preslicu. Crkva je završena i posvećena 2015. godine.