Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela trodnevna priprava za župnu svetkovinu Gospe Brze Pomoći i Nadbiskupijski dan molitve i pokore za smirenje i prestanak pandemije

Slavonski Brod (IKA)

U Župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu na početku trodnevne duhovne priprave za proslavu župne svetkovine i Nadbiskupijskog dana molitve i pokore za smirenje i prestanak pandemije, u utorak 5. siječnja, misu je predslavio brodski župnik i duhovnik podružnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva Slavonski Brod Robert Farkaš.

Da bi se izrazilo poštovanje svima koji služe građanima u bolničkoj i drugim zdravstvenim ustanovama te im se po zagovoru Gospe Brze Pomoći, koja se u litanijama naziva i „obranom od zaraznih bolesti i pošasti“, izmolila duhovna potporu i snaga od Boga, za njih je slavljena misa.

Duhovnik Farkaš u propovijedi je zdravstvenim djelatnicima posvijestio uzvišenost njihova poziva, koji je u službi ljudskoga tijela.

Podsjetio ih je da je njihova služba svećenička u krsnom smislu te da je njihov oltar ljudsko tijelo koje spašavaju od patnje i smrti.

„Tu prinosite Gospodinu žrtvu, žrtvu dobrote svojih ruku, srca, znanja stručnosti, a ponekad i svojih suza. Kao što mi svećenici na prvom mjestu nastojimo liječiti čovjekovu dušu grijehom ranjenu te molimo za čovjekovo tijelo, tako i vi liječnici liječeći tijelo svojom ljubavlju dotičete i čovjekovu dušu, jer se te stvarnosti ne mogu razdvojiti. Još ako ste vjernici i molite za svoje pacijente, onda je vaša krsna svećenička služba doista cjelovita“, ustvrdio je duhovnik Farkaš.

Zahvalio im je na svemu što, napose u ovim teškim vremenima, čine za svoje pacijente.

„Večeras smo svi došli ovamo zahvaliti Bogu što nam je dao sposobnost, stručnost, želju, ljubav i spremnost  da možemo pomagati jedni drugima“, zaključio je na kraju duhovnik Farkaš. Zazivajući Božji blagoslov molio je Gospodina da dadne međusobnu strpljivost da bi pobijedili svaku patnju i nevolju te da sve bolnice i ostali popratni sadržaji zdravstvenih ustanova budu mjesta gdje će se uvijek uzdizati svećenička žrtva – žrtva ljubavi prema svakom čovjeku bez razlike.

Misu su suslavili župni vikar Božidar Nađ i fra Ilija Jerković.