Budi dio naše mreže
Izbornik

Počelo redovno 67. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb (IKA)

Redovno 67. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem predsjednika HBK-a zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, počelo je u utorak 14. studenoga u sjedištu HBK-a u Zagrebu.

U uvodnom pozdravnom govoru nadbiskup Kutleša se osvrnuo na XVI. opću redovnu skupštinu Biskupske sinode u Rimu na kojoj je sudjelovao, a zbog koje je i odgođeno zasjedanje Sabora HBK za studeni.

„Promišljajući o Sinodskoj skupštini, koja će imati svoj nastavak u listopadu iduće godine, istaknuo bih neke misli pape Franje u homiliji na misnom slavlju povodom završetka prve sesije Sinode u Bazilici svetoga Petra u nedjelju, 29. listopada. Između ostalog Papa je rekao: ‘Na kraju ovog puta koji smo prošli, važno je pogledati ‘načelo i temelj’ od kojeg sve počinje uvijek iznova: ljubiti Boga cijelim svojim žićem i ljubiti bližnjega kao sebe samoga. Ne naše strategije, ne ljudske računice, ne moda svijeta, nego ljubav prema Bogu i drugima – to je srž svega. Ali kako pretočiti u djelo taj polet ljubavi? Predlažem vam dva glagola, dva pokreta srca o kojima želim razmišljati: klanjati se i služiti. Boga se ljubi klanjanjem i služenjem. (…) Sinodska skupština završava. U ovom ‘razgovoru Duha’ imali smo priliku doživjeti nježnu Gospodinovu prisutnost i otkriti ljepotu bratstva. Slušali smo jedni druge i nadasve, u bogatoj raznolikosti naših priča i naših osjećaja, osluškivali smo Duha. Danas ne vidimo puni plod ovog procesa, ali dalekovidnošću možemo gledati prema horizontu koji se raskriljuje pred nama: Gospodin će nas voditi i pomoći nam da budemo više sinodalna i misionarska Crkva, koja se klanja Bogu i služi ženama i muškarcima našeg vremena, izlazeći svima donijeti utješnu radost Evanđelja.’“, rekao je nadbiskup Kutleša izvijestivši da će biskupi tijekom zasjedanja promišljati o izvješćima s Biskupske sinode.

Nadbiskup je najavio i ostale teme zasjedanja, a to su priprema proslave Jubilarne, 2025. godine te 1100. obljetnice Hrvatskoga kraljevstva, potom zaštita maloljetnika i odraslih ranjivih osoba, izbor novog potpredsjednika HBK-a i novog člana Stalnog vijeća. Razmatrat će se i teme o umirovljenim biskupima, o digitalizaciji župne administracije te će se planirati raspored događanja za 2024. godinu. Kroz izvješća predsjednika pojedinih vijeća, odbora i ustanova biskupi će se upoznati s aktualnostima s područja djelovanja Hrvatske biskupske konferencije.

Za vrijeme zasjedanja biskupi će nazočiti i predstavljanju knjige „Demografija – iseljavanje – migracije. Šesti hrvatski socijalni tjedan“ te obilježavanju 30. obljetnice Hrvatskoga Caritasa.

Uz članove Hrvatske biskupske konferencije na zasjedanju sudjeluju i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić te gosti iz Bosne i Hercegovine i Srbije: predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina i novozaređeni subotički biskup Ferenc Fazekas.

Od prošlog zasjedanja imenovan je novi splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić te mu je nadbiskup Kutleša i ovom prigodom uputio čestitku.

Nadbiskup Kutleša najavio je konferenciju za novinare o temama i zaključcima zasjedanja koja će biti održana u četvrtak, 16. studenoga u 12 sati.