Budi dio naše mreže
Izbornik

Počinje restauracija baldahina u Bazilici sv. Petra

Vatikan (IKA)

Kardinal Mauro Gambetti najavio je u četvrtak 11. siječnja početak restauratorskih radova na pozlaćenom brončanom baldahinu Bazilike svetog Petra, objavila je agencija SIR.

Na konferenciji za tisak održanoj u Tiskovnom uredu Svete Stolice predsjednik institucije Fabbrica di San Pietro, kardinal Gambetti obnovu baldahina, koja će završiti u prosincu ove godine, neposredno prije otvaranja Svetih vrata, okarakterizirao je kao „zahtjevnu i nužnu, ali i od posebnog značaja jer se poduzima u perspektivi sada već skorog jubileja 2025. godine.

“Ovaj nužni zahvat poduzima se – prvi put na sustavan i potpun način – 250 godina nakon važnih restauracija iz osamnaestog stoljeća i točno 400 godina nakon početka radova na baldahinu”, naglasio je Papin generalni vikar za Grad Vatikan, podsjećajući da je “Urban VIII., u ljeto 1624. godine, povjerio nadzor nad radom 26-godišnjem Gianlorenzu Berniniju, arhitektu i kiparu od njegova povjerenja, koji međutim nije bio sam u ovom pothvatu: pomagali su mu Francesco Borromini i velika skupina talentiranih kipara, ljevača, tesara i specijaliziranih radnika“.

„Restauracija baldahina Bazilike svetog Petra predstavlja složen i artikuliran posao zbog važnosti dokumentacije, logistike, arhivskog istraživanja, znanstvenih istraživanja, postavljanja skela, organizacije gradilišta s liturgijskim činima i životom bazilike i, naravno, raznim konzervatorskim zahvatima“, pojasnio je kardinal. Zajamčio je da „privremeni i građevinski radovi neće onemogućiti papinska slavlja na glavnom oltaru. Zapravo, kao što se dogodilo tijekom izgradnje bazilike, na Petrovu grobu će se i dalje moći slaviti sveta misa.“

Fabbrica di San Pietro je institucija Svete Stolice kojoj je povjerena rekonstrukcija, kao i konzervacija, održavanje i korištenje bazilike sagrađene na grobu apostola Petra u Vatikanu.