Budi dio naše mreže
Izbornik

Podjela slikovnica „Majka Amadeja“ u školama

Đakovo (IKA/TU)

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27. siječnja, milosrdne sestre Svetoga Križa darivale su slikovnicu „Majka Amadeja“ učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Đakovu i okolici, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Iako slikovnica nije publicirana od poznatih nakladničkih kuća i nema mnogo mogućnosti za komercijalnu promociju, distribuirano je više od 4 tisuće primjeraka. Tijekom posljednjih pet mjeseci koliko je proteklo od prvog izdanja slikovnice objavljeno je i drugo izdanje: prvo u nakladi od 2 tisuće, a drugo od 3 tisuće primjeraka. Tisak prvog izdanja u cijelosti su financirali Grad Đakovo i Židovska općina Osijek, na čemu su im milosrdne sestre Svetoga Križa srdačno zahvalile.

Primjerci slikovnice dostavljeni su na adrese oko 150 crkvenih i društvenih ustanova u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini. Uglavnom je riječ o dječjim vrtićima i osnovnim školama.

Inicijativa za izradu slikovnice na tragu je prethodnih naraštaja milosrdnih sestara Svetoga Križa koje su tijekom duge povijesti rada s djecom u školama i po župama prednjačile u uporabi likovnih materijala vlastite izrade u katehezi i na školskom vjeronauku.

„Majka Amadeja“ treća je slikovnica u izdavačkom nizu „Životopisi uzora za djecu“. Prva slikovnica „Sestra Zdenka“ prijevod je slovačkog izdanja, druga „Blažena sestra Ulrika Nisch“ rađena je prema predlošku gotovog teksta, a treća „Majka Amadeja“ izvorna je i po tekstu i po ilustracijama.

Autorstvo slikovnice „Majka Amadeja“ potpisuju s. Krista Mijatović i s. M. Margita Gašparovsky. Slikovnica opisuje kako je majka M. Amadeja Pavlović, provincijska poglavarica milosrdnih sestara Svetoga Križa tijekom Drugog svjetskog rata, spasila život djevojčici židovskog podrijetla, Zdenki Bienenstock i postumno zadobila odličje Pravednice među narodima.