Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokopan don Milenko Majić, vojni kapelan

Slunj/Drinovci (IKA)

Ispraćaj don Milenka s vojnog poligona u Slunju bio je u utorak, 8. prosinca u kapeli koja je izgrađena u vrijeme njegove kapelanske službe. Sprovodni obredi održani su u srijedu 9. prosinca na mjesnom groblju Bartuluša u Drinovcima (BiH), gdje je služena i misa zadušnica koju je predvodio mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić u zajedništvu s vojnim ordinarijem u RH mons. Jurom Bogdanom.

Pokojni svećenik don Milenko Majić / Foto: Vojni ordinarijat

Podsjetimo, nakon duge i teške bolesti, u subotu 5. prosinca u Kliničkom bolničkom centru Zagreb (Rebro) u Zagrebu, preminuo je don Milenko Majić, svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, vojni kapelan u kapelaniji bl. Ivana Merza u Središtu za borbenu obuku na poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju. Don Milenko se liječio od zloćudnog tumora. Posljednje mjesece života proveo je u bolnici Merkur, Kliničkom bolničkom centru Zagreb (Rebro), u samostanu sestara Služavki Malog Isusa na Kraljevcu u Zagrebu, a potom kod franjevaca trećoredaca u Domu za starije i nemoćne osobe „Kuća sv. Franje“ u Odri. Preminuo je u 59. godini života i 33. godini svećeničke službe.

Na ispraćaju don Milenka u Slunju sudjelovali su zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Tihomir Kundid, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Željko Ljubas, brigadir Mario Lilić, vojnici, djelatnici slunjskog poligona, predstavnici Župe i Grada Slunja, vojni kapelani i drugi svećenici iz dekanata Gospićko-senjske biskupije.

Mise zadušnice za don Milenka slavit će svi vojni i policijski kapelani u Republici Hrvatskoj  

Službu Riječi predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo koji je uputio i prigodnu riječ. Riječi zahvale u ime Hrvatske vojske izrekao je brigadni general Željko Ljubas. Uz počasni špalir, lijes s posmrtnim ostacima don Milenka, istoga dana sukladno traženju njegove obitelji, prevezen je u obiteljsku kuću u Drinovcima u Hercegovini i potom u grobljansku kapelicu na Bartuluši u Drinovcima.

Sprovodni obredi održani su u srijedu 9. prosinca. Od 11.30 tijelo pokojnig svećenika don Milenka bilo je izloženo u grobljanskoj kapelici na Bartuluši u Drinovcima. U 13 sati na mjesnom groblju Bartuluša služena je misa zadušnica koju je predvodio mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić u zajedništvu s vojnim ordinarijem u RH mons. Jurom Bogdanom. U koncelebraciji su bili generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić, nekoliko vojnih i policijskih kapelana iz RH i drugi svećenici. Na samome početku obreda, generalni vikar don Željko Majić je prikazao životni put don Milenka Majića.

Vojni ordinarij u RH mons. Bogdan je povodom smrti don Milenka Majića pozvao sve vojne i policijske kapelane u RH da, poštujući sve epidemiološke mjere u cilju suzbijanja bolesti COVID-19, prema svojim mogućnostima na dan pokopa ili u neko drugo vrijeme u kapelanijama služe misu za dušu pokojnika, a da na samome pokopu sudjeluju prema svojim mogućnostima i vodeći brigu o posebnoj epidemiološkoj situaciji i mjerama. Od pokojnika su se došli oprostiti njegova uža obitelj i rodbina: brat Vlado, sestre Milena, Marina s obitelji i Radmila s obitelji, vojni i policijski kapelani i drugi svećenici, pripadnici Hrvatske vojske i više mještana iz Drinovaca. Na pokopu su bili zamjenik zapovjednika HKoV-a general bojnik Tihomir Kundid i zapovjednik ZOD-a brigadni general Željko Ljubas.

Vojni ordinarijat skrbio je o don Milenku posljednjim mjesecima njegova zemaljskog života

Opraštajući se od pokojnika, mons. Jure Bogdan u sprovodnoj je homiliji najprije izrazio sućut ožalošćenima u ime Vojnog ordinarijata u RH, umirovljenog biskupa mons. Jurja Jezerinca, svećenika, djelatnika i svih vjernika Vojne biskupije. „Znali smo da je teško bolestan. Pratili smo ga svaki dan od njegova liječenja od teške bolesti, na posljednjim postajama njegova križnog puta i uspinjanja na njegovu kalvariju. Znali smo da zloćudna bolest ubrzano ovladava njegovim životom i oduzima mu posljednje životne sile“, rekao je biskup istaknuvši kako je Vojni ordinarijat skrbio o don Milenku posljednjim mjesecima njegova zemaljskog života.

Don Milenko je „bio radostan svećenik. Volio je Hrvatsku vojsku, s njom je živio i s njom se suživio. Njegova velika osobina bila je da je volio svoje zvanje, svoj posao i mjesto gdje je djelovao. Tamo gdje je došao, gdje je bio na službi, to bi zavolio i ljudi bi to prepoznali.“ Biskup Bogdan naglasio je da je don Milenko, kao plemenit i poduzetan čovjek, ostavio iza sebe lijepe uspomene, a na vojnome poligonu u Slunju podigao je vojnu kapelicu bl. Ivana Merza. Biskup je prenio izraze sućuti gospićko-senjskih biskupa mons. Zdenka Križića i mons. Mile Bogovića koji su u svojoj sažalnici, između ostalog, rekli: „Don Milenko je uz redoviti pastoral na vojnom poligonu u Slunju pastoralno pomagao i slunjskome župniku msgr. Mili Peciću. Nesebično je pružao pomoć župniku te je rado bio susretan od samih vjernika i svećenika naše biskupije“.

Mons. Jure Bogdan: Potpuno predan u volju Božju čekao je prijelaz na onu stranu

Prisjećajući se posljednjeg susreta s pokojnim don Milenkom, tri dana prije njegove smrti u domu za starije „Kuća sv. Franje“ u Odri, biskup Bogdan je rekao: „Upitao sam ga: ‘Don Milenko, kako si?’ Vedar i smiren kao i uvijek, ovoga puta nešto slabijeg glasa, odgovorio je: ‘Biskupe stojim i čekam, čekam…’ To njegovo ‘čekam’ bilo je kao da čeka polazak na put, na posao, na odmor… Potpuno predan u volju Božju čekao je prijelaz na onu stranu. Njegov advent, njegovo došašće završilo je 5. prosinca. Tad je nastupio njegov Diesnatalis, dan rođenja za nebo.“

Biskup je homiliju završio riječima: „Poštovani i dragi don Milenko! Dok u sprovodnim obredima Tvoje tijelo predajemo zemlji od koje je i uzeto, a Tvoju dušu u svojim molitvama preporučujemo Bogu, opraštamo se s pozdravom pouzdanja i kršćanske nade: doviđenja! Do ponovnog viđenja! Do ponovnog susreta u vječnosti!“

Od pok. don Milenka oprostio se general bojnik Tihomir Kundid i mjesni drinovački župnik  fra Josip Mioč OFM.

Nakon mise zadušnice, uslijedio je obred ukopa. Tijelo pokojnog don Milenka položeno je u obiteljsku grobnicu gdje su pokopani njegovi roditelji pok. Blago i Matija Majić.