Budi dio naše mreže
Izbornik

Polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ na studijskome putovanju u Italiji

Vatikan (IKA)

Polaznici 24. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ predvođeni načelnikom škole brigadirom Mijom Kožićem od 24. travnja do 1. svibnja borave na studijskome putovanju u Italiji i Svetoj Stolici, izvijestili su iz Vojnog ordinarijata RH.

S njima su i vojni ordinarij Jure Bogdan, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo i kapelan vojne kapelanije „Sveti Petar i Pavao“ o. Daniel Čolo, OCD. U okviru programa studijskoga putovanja susreli su se sa Svetim Ocem Franjom na općoj audijenciji u srijedu 27. travnja.

Na audijenciji je uz navede sudjelovalo i izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s ministrom Mariom Banožićem i načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem, koji se nalaze na službenom posjetu Italiji.

Pozdravljajući okupljene hodočasnike na Trgu sv. Petra, papa Franjo je uputio riječ pozdrava i hrvatskim hodočasnicima: „Radosno pozdravljam hrvatske hodočasnike, a posebno delegaciju Ministarstva obrane Republike Hrvatske, zajedno s gospodinom ministrom i ostalim dužnosnicima Oružanih snaga i Vojnog učilišta, kao i djelatnike Vojnog ordinarijata zajedno s njihovim biskupom, monsinjorom Jurom Bogdanom. Dragi prijatelji, svakodnevni susret i hod s Uskrslim Gospodinom neka vam ražari srca, kako biste oduševljeno svjedočili svoju vjeru i naviještali silna Božja djela kao istinski mirotvorci u društvu i u svijetu. Hvaljen Isus i Marija!“

Poslije opće audijencije, izaslanstvo Ministarstva obrane, Oružanih snaga RH i Ratne škole susrelo se sa Svetim Ocem, a predstavio ih je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Svetome Ocu predali su na dar knjigu „Hrvatski martirologij XX. stoljeća: 1. svezak; Svećenici – mučenici Crkve u Hrvata“. Radi se, o monumentalnome povijesnome  djelu koje na 1. 050 stranica sadrži više od 660 biografija, izvještaja o mučeničkoj smrti i fotografija mučenika Crkve u Hrvata – žrtava komunističkog režima iz redova klera, redovnica i bogoslova. Na kraju je Sveti Otac svima udijelio apostolski blagoslov i zamolio ih da mole za njega.

Nakon audijencije biskup Jure Bogdan proveo je izaslanstvo kroz baziliku sv. Petra gdje su pohodili i oltar s relikvijama sv. Ivana Pavla II. Obišli su kriptu bazilike i grob sv. Petra.