Budi dio naše mreže
Izbornik

Pomoć vjernika Riječke nadbiskupije stradalima na Banovini

Rijeka (IKA)

Caritas Riječke nadbiskupije od samog se početka uključio u prikupljanje pomoći za stradale u nedavnom razornom potresu koji je pogodio dijelove Sisačke biskupije. Zahvaljujući dobroj suradnji s Caritasom Sisačke biskupije, u Rijeku pravovremeno stižu informacije o onome što je u određenom trenutku najpotrebnije na potresom razrušenom području.

Već nakon prvog potresa, a u suradnji s inicijativom građana okupljenih u Facebook grupi “Rijeka pomaže Petrinji”, organizirana je prva sabirna akcija koja je rezultirala da se istoga dana pomoć u potresom stradala mjesta odveze s deset kombija i pet manjih kamiona. Uključile su se i brojne župe Riječke nadbiskupije, kao i brojni građani koji su na raspolaganje stavili svoje vrijeme, teretna vozila, ali prije svega ‘srce za Banovinu’.

Zahvaljujući dobroj suradnji s Caritasom Sisačke biskupije, u Rijeku pravovremeno stižu informacije o onome što je u određenom trenutku najpotrebnije na potresom razrušenom području. U skladu s tim informacijama Caritas Rijeka prikuplja ciljane artikle kroz sabirne akcije. U posljednjoj takvoj akciji u Caritasov sabirni centar u Sisku u četvrtak 21. siječnja odvezene su deke, pokrivači, grijalice, konzervirana hrana te higijenske potrepštine. Uz te donacije, s. Smilji je predana koverta s crtežima djece, članova župnog zbora “Nebeske iskrice” s Viškova koji su svojim vršnjacima i njihovim obiteljima poslali pedesetak emotivnih crteža s porukama podrške.

Ravnateljica Caritasa Rijeka, s. Marija Faustina Kovačević poručuje da ju je ugodno iznenadila spremnost, otvorenost, strpljivost i vedrina volontera s kojima se susrela u Caritasovom sabirnom centru u Sisku. “Lijepo je vidjeti mlade ljude koji svojim osmjehom, uslužnošću, a napose toplim riječima suosjećanja daju nadu ljudima koji su ostali skoro bez svega što su godinama gradili. Ovdje se mogla opipati Božja ljubav i briga za svakoga koji se našao u teškoj situaciji zbog potresa.”

Koordinatorica sisačkog Caritasovog sabirnog centra s. Smilja Čirko zahvaljuje svim ljudima koji su do sada uputili pomoć, brojnim volonterima koji su došli pomoći u obnovi kuća, radu u sabirnom centru ili drugim mjestima gdje je pomoć potrebna, kao i svima koji ih prate u molitvama. Poručuje kako je ostvarena odlična suradnja s Riječanima koji, ukoliko žele sami pomoć voziti, prethodno se javljaju Caritasu Sisačke biskupije koji ih upućuje na lokacije gdje je potrebno odvesti pomoć. Koordinacija je izuzetno važna kako bi pomoć došla do svih. U sabirnom centru u Sisku svakog utorka i četvrtka podijeli se preko 2000 obiteljskih paketa. Osim toga, volonteri su cijelo vrijeme na terenu i s. Smilja moli sve koji se žele uputiti na Banovinu, da se najprije jave u Caritas Sisačke biskupije ili ravnateljici Caritasa Rijeka. To se isto odnosi i na dolazak volontera na što upozorava koordinatorica volontera u sisačkom caritasovom sabirnom centru Dunja Babić. Navodi kako je potrebno najaviti dolazak, osobito ako se radi o grupi ljudi, kako bi isti mogli biti raspoređeni tamo gdje je njihova pomoć potrebna.

Oporavak ranjene Banovine bit će dugotrajan. Ruševine će se počistiti, nove kuće izgraditi, ali trebat će ovaj kraj i duhovnu obnovu. Zbog toga se Bračno i obiteljsko savjetovalište Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije kao i djelatnici Doma sv. Ana – Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, stavljaju na raspolaganje za savjetovanje te podršku osobama u teškim trenucima koje proživljavaju nakon katastrofe koja ih je pogodila. Kontakt na koji se osobe mogu javiti je 051/581-216 ili e-mail: savjetovaliste@ri-nadbiskupija.hr Na navedenu e-mail adresu mogu se ostaviti podatci i stručna osoba će se javiti. Za besplatnu savjetodavnu pomoć moguće se obratiti i stručnom osoblju Doma sv. Ane (Kristina Klanac Badovinac, Sanja Borić, Željka Frković i s. Benedikta Krapić) u vremenu od 9 do 12 sati na broj telefona 098 852 633.

Caritas Riječke nadbiskupije i dalje nastavlja sa ciljanim sabirnim akcijama. U ovome trenutku najpotrebniji artikli su: gotova jela (mesni naresci, paštete, konzervirana hrana), deterdženti za pranje rublja u manjim pakiranjima (od 1 kg ili 3 kg), radna odijela, produžni kablovi, kava i čaj. Donacije se mogu donijeti u Caritas Rijeka na Škurinjama od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 15 sati i subotom od 8 do 12 sati.

Novčanu pomoć stradalima u potresu putem Caritasa Riječke nadbiskupije može se uputiti uplatom na račun:  IBAN HR 88 2340009 11000 72735, Privredna banka Zagreb d.d.

Za uplate iz inozemstva: SWIFT PBZG HR 2X 703000-353885

Primatelj donacije: Caritas nadbiskupije Rijeka, Osječka 84a, 51000 Rijeka, Hrvatska

Svrha uplate: Pomoć stradalima od potresa u Petrinji, Sisku i okolici

Poziv na broj: 44000

Hrvatski Caritas iz tog je fonda već kupio 100 montažnih objekata za stanovanje i poslao na područje Sisačke biskupije.

Ključne riječi:
banovina Caritas potres rijeka stradali