Budi dio naše mreže
Izbornik

Portugal: Prvi podaci neovisne komisije o zlostavljanjima

Lisabon (IKA)

Nešto više od mjesec dana nakon početka rada povjerenstva koji je zatražila Portugalska biskupska konferencija, rad te neovisne Komisije za istraživanje slučajeva zlostavljanja djece i adolescenata koje su počinili članovi mjesne Crkve dao je prve rezultate dobivene iz više od 200 svjedočanstava.

Predsjednik Povjerenstva dječji i adolescentni psihijatar Pedro Strecht napomenuo je da je “riječ o pričama o individualnoj, obiteljskoj i društvenoj patnji, koje se godinama prešućuju. Prijave su zaprimljene i od emigranata u dalekim zemljama”. Prikupljeno je 214 svjedočanstava dobivenih izravnim intervjuima, telefonskim pozivima ili ispunjavanjem online upitnika na web stranici www.darvozaosilencio.org (“Dati glas šutnji”).

“Slučajevi s kojima se za sada bavimo uključuju žrtve rođene u razdoblju između 1933. i 2006.”, istaknuo je dr. Strecht za Vatican News. Izvještaji su stizali i izvan Portugala. “Bitno je na apsolutno slobodan način slušati ljude koji nam govore o svojoj unutarnjoj patnji koja je desetljećima bila skrivena”, napomenuo je dr. Strecht.

Povjerenstvo djeluje neovisno o crkvenoj odgovornosti. U njemu nema članova Crkve, nego je riječ o laicima različitih profesija, kao što su psihijatar Daniel Sampaio (brat bivšeg predsjednika Republike Jorgea Sampaia), sudac i bivši ministar pravosuđa Alvaro Laborinho Lucio, sociologinja i istražiteljica Ana Numes de Almeida i redateljica Caterina Vasconcelos, koja predstavlja civilno društvo.

Akcija Crkve u Portugalu nije izolirana akcija. Slične istrage se provode ili su već pripremile izvješća, kao primjerice u Francuskoj i raznim drugim dijelovima svijeta kako bi se prihvatila volja pape Franje da se te stvari rasvijetle i da se otvori nova stranica blizine Crkve žrtvama zlostavljanja. U tom je smislu Sveta Stolica 2020. godine stvorila radnu skupinu za pomoć mjesnim Crkvama, redovničkim institutima i društvima apostolskog života u stvaranju učinkovitih smjernica za zaštitu maloljetnika.