Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka Tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije prigodom imenovanja mons. Kutleše i mons. Puljića

Split (IKA/TU)

Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije uputio je 14. veljače zahvalu mons. Draženu Kutleši prigodom njegova imenovanja nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije te su poželjeli dobrodošlicu novoimenovanom apostolskom upravitelju Splitsko-makarske nadbiskupije nadbiskupu Želimiru Puljiću.

Mons. Dražen Kutleša za nadbiskupa koadjutora Splitsko-makarske nadbiskupije imenovan je 11. srpnja 2020. godine. Rodom iz Tomislavgrada, svećeničkim ređenjem vezan uz Mostarsko-duvanjsku a biskupskim uz Porečku i Pulsku biskupiju, u svojoj je svećeničkoj i pastirskoj službi ujedinio istok i zapad, a potom i jug Crkve u Hrvata. Njegov su angažman i stručnost već od ranije poznati u različitim dikasterijima Rimske kurije. Radio je u Kongregaciji za biskupe od 2006. do 2011. a od 2022. postao je i njezinim članom. U ovom kratkom razdoblju njegove službe koadjutora a potom i splitsko-makarskog nadbiskupa, prema nalogu Svetog Oca bio je angažiran kao apostolski vizitator Crkve u Sloveniji a prvi je splitsko-makarski nadbiskup na čelu Hrvatske biskupske konferencije.

Fortiter in re e suaviter in modo naš je nadbiskup svjedočio čvrstu vjeru, samozatajnu odanost Crkvi, povjerenje u dobrotu. U svim je okolnostima čuvao vedrinu duha, nasljedujući svojim životom i djelovanjem s jedne strane svetog Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda i domovine a s druge strane blaženog Alojzija Stepinca u autentičnoj ljubavi prema Bogu, Crkvi i svim mu povjerenim dušama. Stepinčevo biskupsko geslo In te Domine speravi, nalazi se i na grbu nadbiskupa Kutleše, a sada vjerujemo, ne bez Božje providnosti, nadbiskup Kutleša Stepinčev je nasljednik i na biskupskoj stolici.

Milost koja proizlazi iz Božje providnosti možemo iščitati i u zanimljivu podatku da kapela sv. Venancija koja se nalazi u sklopu Lateranske bazilike – Majke Svih Crkava čuva moći sv. Venancija, prvog biskupa Salone čije se mučeništvo veže uz Delminium današnji Tomislavgrad i drugih solinskih mučenika među koje je ubrojen sv. Mauro, prvi porečki biskup i mučenik. Našemu nadbiskupu želimo i molimo zaštitu sv. Dujma i solinskih mučenika a nadasve blaženog Alojzija Stepinca. Nadbiskup Kutleša u kratkom je vremenu zaorao duboke brazde u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, a sjeme posijano u njih ostavio u baštinu Božjemu narodu ove mjesne Crkve.

Poštovani oče nadbiskupe Dražene, hvala za svako ohrabrenje, poticaj, pomoć, savjet, blagost, stručnost i nadasve nastojanje da vjera koja nas okuplja bude posvjedočena i našim djelima. Apostolskom upravitelju ocu nadbiskupu Želimiru želimo srdačnu dobrodošlicu i Božji blagoslov u novoj mu povjerenoj službi.

Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije