Budi dio naše mreže
Izbornik

Posjet franjevačkih bogoslova iz Sarajeva župi Đurići

Đurići (IKA)

Bogoslovi Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene i njihovi odgojitelji iz Sarajeva posjetili su na Sedmu uskrsnu nedjelju, 21. svibnja 2023., Župu sv. Ane u Đurićima, u okviru hodočašća u Zaljev svetaca, Boku kotorsku.

Župljani su se veoma obradovali kada su došavši na misu u župnu crkvu sv. Ane ugledali jedanaestoricu franjevačkih bogoslova koji su predvodili pjevanje i asistirali. Misu je predslavio magistar bogoslova fra Danijel Nikolić. Suslavili su domaći župnik Pero Burečić, duhovnik bogoslova i član provincijske uprave fra Miro Relota te drugi magistar bogoslova i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Danimir Pezer.

Fra Danijel se u homiliji osvrnuo na naviješteno Evanđelje u kojem Isus na Veliki četvrtak svojim učenicima ostavlja posljednju preporuku, a to je molitva, te moli s njima i za njih. Naglasio je da je Isus znao da će malobrojnim apostolima i učenicima biti teško živjeti i navješćivati evanđelje pa im je zato i obećao da će im poslati Duha Svetoga, Branitelja. Tako su apostoli s Marijom ostali zajedno, iako su osjećali određeni strah, i molili su se zajedno dok nije sišao nad njih Duh Sveti. Tada su hrabro i puni vjere počeli javno propovijedati sve do smrti. Bila je to poruka okupljenim vjernicima da se u svakodnevnim nevoljama života ne boje, nego da vjeruju, da se mole, da ne propuštaju nedjeljnu svetu misu.

Fra Danijel je pozvao sve da se mole za nova svećenička i redovnička zvanja i za prisutne bogoslove da ustraju u svome pozivu da bi jednog dana postali svećenici franjevci.

Nakon mise, vjernici i gosti nastavili su druženje uz kavu i doručak koji je pripremio župnik sa suradnicima ispred župne kuće. Bila je to prigoda da se gosti iz Sarajeva upoznaju sa životom katolika u Boki kotorskoj, njihovom slavnom prošlosti, ali i sa situacijom sadašnjeg življenja, problema i izazova. Nakon druženja, gosti su nastavili svoje hodočašće prema Perastu, Gospi od Škrpjela, Kotoru i Herceg Novom.